Biznis vesti

IKEA odbacila optužbe o korišćenju drveća iz netaknutih šuma iz Rumunije

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2024

-

20:06

IKEA odbacila optužbe o korišćenju drveća iz netaknutih šuma iz Rumunije
IKEA odbacila optužbe o korišćenju drveća iz netaknutih šuma iz Rumunije - Copyright AP/Martin Meissner, IKEA

veličina teksta

Aa Aa

Švedska kompanija IKEA saopštila je danas da ne prihvata upotrebu drveta iz "devičanskih" i "poludevičanskih" netaknutih šuma, zaštićenih zakonom, odbacivši optužbe organizacije za zaštitu životne sredine Grinpis za Rumuniju.

Ova organizacija je u sredu optužila IKEU da je umešana u uništavanje drevnih šuma u ​​Rumuniji za proizvodnju nameštaja.

Grinpis tvrdi da su njeni timovi pratili putanju drveća od rumunskih šuma do polica IKEA prodavnica koristeći sertifikate o seči, satelitske snimke i skladištima drveta.

"Pažljivo smo analizirali izveštaj Grinpis za Rumuniju, objavljenog 10. aprila i ne slažemo se sa načinom na koji je IKEA predstavljena u ovoj studiji, u kojoj se tvrdi da se drvo iz devičanskih i poludevičanskih šuma, zaštićenih zakonom,  koristi u IKEA nameštaju. Bez izuzetka, ne prihvatamo upotrebu drveta iz devičanskih i kvazi-prašuma, zaštićenih zakonom", saopšteno je iz kompanije za rumunsku agenciju Agerpres.

Kako navodi agencija, švedska kompanija pokazuje da je neophodna trajna zaštita kako bi se izbegla šteta po za šume i biodiverzitet, i napominje da IKEA podstiče otvoren i transparentan dijalog o ovoj temi.

Odbacujemo navode iznete u izveštaju, jer predstavljene informacije stvaraju zabunu različito tumačeći pojmove "zrele šume" i "primarne šume", dodato je iz kompanije.

profimedia

 

Izveštaj Grinpisa sugeriše da je starost drveća jedini kriterijum za definisanje netaknutih šuma, ali Agerpres navodi postoji nekoliko kriterijuma za definisanje prašuma, a starost je samo jedan od njih.

U skladu sa zakonima koji se primenjuju u Rumuniji i standardom međunarodne organizacije za zaštitu šuma FSC za sertifikaciju upravljanja šumama, kriterijumi za identifikaciju devičanskih i kvazi-devičanskih šuma uključuju sastav vrsta u šumi, prisustvo svih faza razvoja šume, udeo stabala na fiziološkoj granici starosti i prisustvo mrtvog drveta u svim fazama raspadanja.

Prema IKEI, netaknute i kvazi-prašume predstavljaju kategoriju šuma sa visokom vrednošću očuvanja, a njihova zaštita je deo zahteva kodeksa ponašanja dobavljača kompanije (IWAI) u vezi sa šumarstvom.

"Pošto naše drvo ima FSC sertifikat, svi lanci snabdevanja i šume podležu godišnjim proverama od strane FSC akreditovanih sertifikacionih tela, odnosno revizije lanca čuvanja i upravljanja šumama", saopštila je IKEA.

Pored ovih revizija, IKEA godišnje sprovodi nekoliko šumarskih revizija i revizija lanca snabdevanja drvetom, navodi se u dokumentu koji je kompanija poslala.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis