Biznis vesti

Lučić: Sloboda medija pomaže u rešavanju teških pitanja na Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

23:00

Lučić: Sloboda medija pomaže u rešavanju teških pitanja na Zapadnom Balkanu
Vladimir Lučić - Copyright Fonet/Milica Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić ocenio je danas da primena zakona o slobodi medija neće obezbediti pridruživanje EU Srbiji i njenim susedima na Zapadnom Balkanu, ali da će pomoći u stvaranju medijskog pluralizma neophodnog za rešavanje težih pitanja, kao što je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

Lučić je u autorskom članku za globalni časopis Diplomatik kurijer podsetio da su nedavno na severu Kosova i Metohije dozvole za rad Telekoma Srbija bile ugrožene i naglasio da bi oduzimanje licence toj kompaniji dovelo do "manje, a ne veće slobode medija na Zapadnom Balkanu".  

"Sloboda medija je ključni stub demokratskih društava. Dok se zemlje zapadnog Balkana spremaju za pristupanje Evropskoj uniji (EU), sloboda medija je pitanje u okviru šireg procesa pridruživanja koje je pod sve većim nadzorom kako bi se osiguralo da su nezavisni glasovi dovoljno zastupljeni, a pristup medijima široko rasprostranjen među različitim populacijama", predočio je Lučić.

On je podsetio da su u Srbiji, krajem 2023. godine usvojeni novi medijski zakoni, kako bi se Srbija uskladila sa EU i obezbedila pravni okvir za veću slobodu medija i medijski pluralizam.

"Predsednica Komisije EU Ursula fon der Lajen ocenila je to kao važne reforme i pozvala je na njihovu efikasnu primenu", naglasio je Lučić istakao da je Srbija svoj novi medijski zakon bazirala na Zakonu o slobodi medija Evropske unije (EMF) iz septembra 2022. godine sa ciljem da se obezbedi da mediji i novinari budu izolovani od političkog mešanja, kao i da je vlasništvo u medijima transparentno za korisnike medijskih sadržaja.

Euronews/Vladislav Ćup

 

On podseća da je jedno pitanje u EMF-u koje se našlo na udaru kritike u Srbiji - kao i u EU - državno vlasništvo nad medijima, jer prema EMF-u, članice EU imaju dozvolu da poseduju većinsko vlasništvo u nacionalnim medijskim konglomeratima.

Prema njegovim rečima i u Srbiji, kao i u Belgiji i drugim evropskim zemljama, vlade imaju većinsko vlasništvo nad glavnim telekomunikacionim operaterom zemlje, a vlada Srbije posedujući 58,11 procenata akcija Telekoma Srbija.

"Neki koji su bili kritični prema ovom udelu u vlasništvu Telekoma Srbije pokušali su da ga prikažu kao anti-evropsko ili anti-demokratsko i da naše medijske regulative predstave kao skretanje Srbije sa evropskog puta iako postoje slične vlasničke strukture u medijima i u brojnim zemljama članicama EU. Zbog toga je EU u martu 2023. godine pokrenula Evropski monitoring vlasništva nad medijima kako bi unapredila transparentnost vlasništva nad medijima u evropskim zemljama. Srbija, iako još uvek nije članica EU, radi na sopstvenim mehanizmima kako bi osigurala tu transparentnost", naveo je Lučić.

On je naglasio da bi korporacije, bilo da su privatno ili javno vlasništvo, trebalo da čine sve što mogu kako bi olakšale, osigurale i zaštitile uredničku nezavisnost i slobodu medija, a u slučaju Telekoma Srbija, vodeći informativni kanal Euronews Serbia, redovno se podvrgava analizama i revizijama.

Lučić je ocenio da oni koji posluju u dobroj veri u medijskom prostoru u Srbiji prepoznaju koliko je za evropsku budućnost Srbije i čitavog regiona Zapadnog Balkana od ključne važnosti da se pridržavaju zakona i propisa EU u vezi sa vlasništvom nad medijima i da obezbede da je distribucija sadržaja besplatna, poštena, i raznolika.

On je ukazao na to da i Srbija, ali sve zemlje zapadnog Balkana moraju da se pridržavaju agende EU o slobodi medija u pogledu transparentnosti vlasništva i dobrog upravljanja sadržajem.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis