Biznis vesti

Mali sa Varhejijem o sprovođenju reformi: Srbija odlučna da se pridruži jedinstvenom evropskom tržištu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

10:08

Mali sa Varhejijem o sprovođenju reformi: Srbija odlučna da se pridruži jedinstvenom evropskom tržištu
Mali sa Varhejijem o sprovođenju reformi: Srbija odlučna da se pridruži jedinstvenom evropskom tržištu - Copyright Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Predrag Mitić

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali sastao se u Vladi Srbije sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem sa kojim je razgovarao o daljem sprovođenju reformi u Srbiji u cilju daljeg razvoja procesa evrointegracija, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Sastanku su prisustvovali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Na sastanku je ocenjeno da Srbija mora snažno da nastavi dalje reforme i razvoj, a Siniša Mali je zahvalio na podršci koju Srbija u tom procesu dobija od Evropske unije.

"Naš cilj je da nastavimo da rastemo i razvijamo se. Veliko je zadovoljstvo videti Vas u Beogradu, hvala na svoj dosadašnjoj podršci", rekao je prvi potpredsednik Vlade.

On je istakao da je Srbija kroz sve mukotrpne reforme koje je do sada sprovela ali i kroz posvećenost daljem reformisanju svakog segmenta društva pokazala u poslednjoj deceniji svoju odlučnost da ostane na evropskom putu i pridruži se jedinstvenom evropskom tržištu na kome je i do sada ostvarivala najznačajnije ekonomske interese kroz trgovinsko partnerstvo.

Samo u poslednjih deset godina uspeli smo da od zemlje koja je bila na dnu lestvice evropskih zemalja postanemo jaka, rastuća ekonomija sa perspektivom daljeg natprosečnog rasta u godinama kada je osnovno odličje svih ekonomija usporavanje, rekao je Mali.

Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Predrag Mitić

 

On je Varhejiju predstavio aktuelne ekonomske pokazatelje Srbije rečima da se beleži rekordno niska nezaposlenost uz rekordnu zaposlenost te da je nivo javnog duga u ovom trenutku 47,6 odsto BDP-a dok evrozona beleži zaduženost od oko 89 odsto BDP-a.

Mali je poručio da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto te da se u prošloj godini slilo 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Kao bazu budućeg rasta Mali je označio organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO čiji će Srbija biti domaćin 2027. godine, ali i Program "Skok u budućnost - Srbija 2027".

"Posvećeni smo reformama, bez ugrožavanja investicionog ciklusa koji smo započeli, u čemu je svaka podrška dobrodošla", istakao je ministar finansija.

Kako je saopšteno, Mali je sa Varhejijem razgovarao o daljim prioritetima reformske agende koju Srbija sprovodi, a gde je energetski sektor označen kao jedan od najvažnijih u kome se transformacija mora ubrzati.

Varheji ohrabrio novu Vladu Srbije da iskoristi trenutni zamah proširenja

Komesar je čestitao ministrima na imenovanju, izrazio nadu da Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu i ohrabrio novu Vladu da iskoristi trenutni zamah proširenja i sprovede neophodne reforme, uz podršku Evropske unije.

Komesar Varheji je dodao da je EU nedavno usvojila Plan rasta u vrednosti od šest milijardi evra za podršku partnerima sa Zapadnog Balkana.

U tom kontekstu, pozdravio je rad Srbije na Reformskoj agendi i podsetio na mogućnosti koje se tako pružaju Srbiji u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, uključivanja u Jedinstveno tržište Evropske unije i pristupnih pregovora.

Tanjug/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/Predrag Mitić

 

Komesar je ponovio da Ekonomski i investicioni plan u vrednosti od 30 milijardi evra već daje rezultate.

Plan je da se unapredi povezanost transportne, energetske i digitalne infrastrukture u okviru Zapadnog Balkana.

EU je već mobilisala više od polovine paketa, ulažući u Srbiju skoro 6,2 milijarde evra, donoseći opipljive koristi građanima i privredi.

Na primer, EU finansira modernizaciju srpskih železnica, obezbeđujući finansijski paket od 2,2 milijarde evra samo za brzu prugu Beograd-Niš.

Komentari (0)

Biznis