Biznis vesti

I Srbija na putu "Ekspres voza" kroz Evropu

Komentari

Autor: Zlatica Radović

10/05/2021

-

13:15

I Srbija na putu "Ekspres voza" kroz Evropu
I Srbija na putu "Ekspres voza" kroz Evropu - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija će biti jedna od 25 zemalja koje će se na jesen naći na trasi "ekspres voza" kroz Evropu. "Infrastruktura železnice Srbije" uključila se u projekat "Povezivanje Evrope Ekspres vozom", Connecting Europe Express, koji je u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. pokrenula Evropska komisija.

Cilj je promocija železničkog saobraćaja kao održivog vida transporta i predstavljanje železničkih usluga većem broju građana. Železnički saobraćaj biće predstavljen kao transevropska usluga mobilnosti, kako bi bila prikazana celokupna snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, koje omogućava ovaj saobraćajni sistem.

"Planirano je da projekat bude realizovan tokom septembra i oktobra ove godine, a njime je predviđeno da specijalni voz poveže ukupno oko 25 evropskih zemalja, uključujući i Srbiju. Saobraćaj ovog specijalnog voza kroz evropske zemlje pratiće niz velikih železničkih manifestacija, a prilikom njegovih skoro 40 zaustavljanja u gradovima širom kontinenta okupiće se železnički sektor, civilno društvo, lokalne i regionalne zajednice, kako bi se ukazalo na sve prednosti ovog vida transporta", navode u "Infrastrukturi".

E-Stock/Dušan Milenković

 

Generalni direktor "Infrastrukture železnice Srbije" Nebojša Šurlan potpisao je Sporazum o pružanju podrške ovom projektu, koji realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER).

Projekat "Povezivanje Evrope Ekspres vozom" biće realizovan u skladu sa svim merama zaštite protiv virusa korona u zemljama kroz koje će železnička kompozicija prolaziti. Trasu specijalnog voza, sa svim pratećim manifestacijama, objaviće uskoro organizatori ovog projekta, Evropska komisija i Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija.

Komentari (0)

Biznis