Biznis vesti

Ministarka Đedović Handanović: Dvostruko više subvencija za energetsku sanaciju domaćinstava

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

21:06

Ministarka Đedović Handanović: Dvostruko više subvencija za energetsku sanaciju domaćinstava
Ministarka Đedović Handanović: Dvostruko više subvencija za energetsku sanaciju domaćinstava - Copyright TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je danas u Bečeju domaćinstvo koje je iskoristilo subvencije države za zamenu stolarije i uručila ugovore građanima koji su na prošlogodišnjem javnom pozivu dobili subvencije za povećanje energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima.

"Posetila sam porodicu Bičkei koja je dobila subvenciju države za zamenu stolarije, čime su dugoročno unapredili komfor u kući i značajno smanjili potrošnju energije. Zamenom stolarije ostvarili su uštedu energije do 30 odsto", izjavila je ministarka, saopštilo je ministarstvo.

Đedović Handanović je ukazala da je 117 domaćinstava u Bečeju dobilo subvencije za sprovođenje mera energetske efikasnosti, kojima je uručila ugovore sa predsednikom opštine Vukom Radojevićem.

"Ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili su prošle godine gotovo 20 miliona dinara za subvencije građanima Bečeja, u iznosu od 50 do 65 procenata vrednosti ulaganja u zamenu stolarije, izolaciju fasade, zamene neefikasnih kotlova ili ugradnju solarnih kolektora ili panela", napomenula je ona.

TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović

 

Ministarka je poručila da joj je veoma drago što su danas dodelili ugovore za 117 domaćinstava, dvostruko više u odnosu na 2022. godinu kada se opština priključila programu, s obzirom na to da su se povećala i izdvojena sredstva za subvencije građanima.

Ona je dodala da je polovina domaćinstava dobila subvencije za zamenu stolarije, 41 domaćinstvo za zamenu kotlova, kao i osam domaćinstava za ugradnju solarnih panela. 

Đedović Handanović je ukazala da je sve veći broj domaćinstava zainteresovan da postavi solarne panele na krovove čime stiču status kupaca-proizvođača električne energije. 

"Trenutno na mreži imamo oko 3.100 prozumera instalisane snage blizu 52 megavata. Njihov broj se u prethodnih godinu dana povećao sedam puta, a instalisana snaga 8,5 puta", rekla je ministarka.

TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović

 

Ona je zahvalila Bečejcima koji su prepoznali važnost ulaganja u energetsku efikasnost, i prijavili se na javni poziv, a naročito lokalnoj samoupravi koja će i ove godine učestvovati u programu.

"Pre nekoliko dana potpisali smo ugovor sa opštinom za nastavak programa u ovoj godini, za šta smo zajedno obezbedili 20 miliona dinara, dok veoma brzo očekujemo raspisivanje javnog poziva za građane", navela je ona.

Ministarka je ukazala da ako zainteresovanost za subvencije bude veća, razgovaraće sa Bečejem o povećanju sredstava, dok će građani i u narednim godinama moći da se prijavljuju za subvencije.

Đedović Handanović je podsetila da se u Srbiji troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je cilj da se do kraja 2027. godine energetski sanira više od 70.000 domaćinstava.

TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike/ Emilija Jovanović

 

Ona je dodala da ministarstvo u saradnji sa Bečejem radi na uvođenju obnovljivih izvora energije u sistem daljinskog grejanja korišćenjem geotermalne energije.

"Taj projekat kreće veoma brzo u realizaciju, u narednih deset dana potpisaćemo ugovor o finansiranju projekta što je važno jer smo zemlja sa izuzetnim geotermalnim potencijalom", dodala je ona.

Đedović Handanović je istakla da za razliku od gasa, geotermalnu energiju ne moramo da uvozimo, već je potrebno da se više oslanjamo na sopstvene resurse, kao i da budemo nezavisniji što će podići i energetsku sigurnost i bezbednost.

Predsednik Opštine Bečej Vuk Radojević rekao je da je u poslednje dve godine, u saradnji sa ministarstvom, energetski sanirano 190 domaćinstava u Bečeju, i da je ukupna vrednost ulaganja opštine i ministarstva 73 miliona dinara.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis