Biznis vesti

Đedović Handanović sa Kolanđelijem o nastavku saradnje sa EBRD u energetici

Komentari

Autor: Tanjug

10/05/2024

-

12:43

Đedović Handanović sa Kolanđelijem o nastavku saradnje sa EBRD u energetici
Đedović Handanović sa Kolanđelijem o nastavku saradnje sa EBRD u energetici - Copyright Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem o zajedničkim projektima u energetskom sektoru i podršci u energetskoj tranziciji.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike, Đedović Handanović je ukazala da je krajem februara ove godine, tokom posete Londonu, sa EBRD potpisan Sporazum o bespovratnim sredstvima za projekat uvođenja obnovljivih izvora energije (OIE) u sisteme daljinskog grejanja.

"Uvođenje OIE u sisteme daljinskog grejanja u deset gradova i opština u Srbiji je veoma važan projekat, ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva", rekla je ona.

Kako je naglasila, korišćenje solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora je značajno zbog tranzicije ka čistim izvorima energije i smanjenja zagađenja vazduha.

"Očekujemo da ćemo do kraja godine početi sa realizacijom ovih investicija, nakon što zaključimo još dva sporazuma", rekla je Đedović Handanović.

Projekti unapređenja energetske efikasnosti 

Ministarka je podsetila i da EBRD, u saradnji sa ministarstvom, pruža podršku građanima koji žive u stambenim zgradama priključenim na sisteme daljinskog grejanja, kako bi unapredili energetsku efikasnost i ostvarili uštedu u potrošnji.

"U prvoj fazi projekta opredelili smo 64,5 miliona evra za pripremu elaborata energetske efikasnosti, kao i 50 odsto vrednosti energetske sanacije stambenih zgrada ukupne površine oko jedan milion metara kvadratnih u 14 gradova i opština, dok će građani otplatiti svoj deo investicije kroz račune za grejanje, koji se neće bitno razlikovati u odnosu na dosadašnje račune", objasnila je ona.

Naglašava i da je interesovanje za ovu vrstu podrške veliko zbog čega se očekuje da će do kraja 2027. biti završeni svi radovi u ovoj fazi i obezbeđena dodatna sredstva za još veći broj zgrada u sledećoj fazi projekta.

Đedović Handanović je dodala da je EBRD podržao sprovođenje prvih aukcija za nove kapacitete iz solarnih i vetroelektrana prošle godine i da će se ove godine organizovati drugi krug aukcija za novih do 400 megavata (MW) kapaciteta iz OIE.

"Na osnovu trogodišnjeg plana aukcija, do 2025. obezbedićemo 1.300 MW novih kapaciteta zelene energije iz privatnih investicija, kroz aukcije i dodele tržišnih premija. U ovoj godini ponudićemo kapacitet do 400 MW i nadamo se da ćemo imati više kapaciteta iz solarnih elektrana, s obzirom da imamo prirodne uslove da razvijamo ovaj vid energije", rekla je ona.

Tanjug/Ministarstvo rudarstva i energetike/Emilija Jovanović

 

Podsetila je i da resorno ministarstvo u saradnji sa EU i međunarodnim finansijskim intsitucijama poput EBRD i Evropske investicione banke (EIB) radi na postavljanju pametnih brojila širom zemlje, kako bi se smanjili gubici na mreži.

"U poslednjih devet meseci smo ugradili 200.000 novih pametnih brojila u domaćinstvima širom Srbije iz donacije EU, dok je plan da do kraja decenije zamenimo oko 80 odsto starih brojila digitalnim brojilima sa daljinskim očitavanjem potrošnje. Dodatno, uz pomoć EBRD počećemo sa ugradnjom još 200.000 digitalnih brojila tokom ove godine", rekla je ministarka.

Đedović Handanović je navela i da je očekivanje da će se tokom leta završiti tenderska procedura i zaključivanje ugovora o izvođenju radova za rekonstrukciju Vlasinskih hidroelektrana, uz obezbeđivanje dela sredstava od strane EBRD, čime će se, kako naglašava, produžiti radni vek i povećati instalisana snaga elektrane za osam megavata.

U saopštenju se dodaje da je Kolanđeli izrazio zadovoljstvo nastavku uspešne saradnje sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović Hadanović istakavši snažnu podršku Srbiji u procesu energetske tranzicije.

On je rekao da EBRD pruža podršku u unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetske efikasnosti i racionalne potrošnje energije i da su u planu novi projekti podrške sprovođenja mera energetske efikasnosti u javnim objektima.

Komentari (0)

Biznis