Biznis vesti

Puštena u rad solarna elektrana "Saraorci"

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2024

-

13:37

Puštena u rad solarna elektrana "Saraorci"
Tanjug/AVR GROUP/Dragan Mujan - Copyright Tanjug/AVR GROUP/Dragan Mujan

veličina teksta

Aa Aa

U naselju Saraorci pored Smedereva, završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9,86 MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1,5MW (1,86 MWp). 

Projekat je realizovala nemačka kompanija AVR Group, koja u Srbiji posluje od 2017, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina. 

Kako se navodi u saopštenju, reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije (OIE), odnosno sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Dodaje se da se procenjuje da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou i da će elektrana povećati i sveukupan proizvodni udeo "zelene energije" u elektroenergetskom sistemu Srbije, kao i da će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji.

Tanjug/AVR GROUP/Dragan Mujan

 

Glavni inženjer AVR Group Bojan Lazić nakon puštanja u rad solarne elektrane "Saraoci" rekao da je očekivana godišnja proizvodnja elektrane 15,1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.

"Ovo je prvi projekat u našem portfoliu od ukupno 300 megavata (MW) koje planiramo da gradimo u narednom periodu. Sama izgradnja je bila veoma izazovna, ali smo u ovom procesu mnogo naučili i radujemo se budućim projektima", rekao je on.

Lazić je, kako se dodaje u saopštenju, najavio i da se u junu 2024. očekuje početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu , snage od 9,95 MW, a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u "Saraorcima".

Prema njegovim rečima, druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima je posebno interesantna po tome što se planira izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima dati mogućnost ulaganja u OIE uz ostvarenje prinosa.

Generalni menadžer PowerChina Hubei,Jan Laihui kazao je da je ova solarna elektrana rezultat zajedničkih napora i značajna  je prekretnica na putu razvoja zelene energije u Srbiji. 

"To ne samo da je unelo novu vitalnost u lokalni ekonomski razvoj, već je i poboljšalo očuvanje životne sredine i efikasnost energetskog sistema zemlje", rekao je on i dodao da je PowerChina, kao vodeća kompanija u oblasti globalne energetske izgradnje, uvek  praktikovala koncept zelenog razvoja i promovisala energetsku transformaciju. 

Tanjug/AVR GROUP/Dragan Mujan

 

Laihui je naveo i da će u budućnosti, PowerChina nastaviti da se pridržava koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast OIE koja će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje. 

On je naglasio i da ovaj projekat ima potencijal da bude značajna prekretnica, dodatno jačajući dugogodišnje prijateljstvo između Kine i Srbije.

U saopštenju se navodi da je solarna elektrana u Saraorcima, popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik. 

Elektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema. Ističe se i da elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije.

Komentari (0)

Biznis