Biznis vesti

Nova odluka Evropske centralne banke: Smanjene tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2024

-

14:34

Nova odluka Evropske centralne banke: Smanjene tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena
Evropska centralna banka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) danas je odlučio da snizi tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena, saopšteno je na sajtu ECB.

Shodno tome, kamatne stope na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće smanjene na 4,25 odsto, 4,50 odsto i 3,75 odsto respektivno, od 12. juna 2024. godine.

ECB navodi da je na osnovu ažurirane procene inflacionih izgleda, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike, sada prikladno da se ublaži stepen ograničenja monetarne politike nakon devet meseci držanja stopa na stabilnom nivou.

Navodi se da je od sastanka Upravnog saveta u septembru 2023. godine, inflacija pala za više od 2,5 procentnih poena i da su se izgledi za inflaciju značajno poboljšali.

Osnovna inflacija je takođe oslabila, pojačavajući znake da su pritisci na cene oslabili, a inflatorna očekivanja opala na svim horizontima, navodi ECB.

Monetarna politika je zadržala restriktivne uslove finansiranja.

Smanjenjem tražnje i održavanjem inflatornih očekivanja na dobrom nivou, ovo je dalo veliki doprinos smanjenju inflacije, kažu u ECB.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis