Biznis vesti

Komitet Evropske mreže istražiće incident koji je doveo do nestanka struje u regionu

Komentari

Autor: RTCG

22/06/2024

-

10:15

Komitet Evropske mreže istražiće incident koji je doveo do nestanka struje u regionu
Dalekovod - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komitet za sistemske operacije Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) izvršiće detaljnu istragu incidenta koji se dogodio na mreži u jugoistočnom delu elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope i koji je uslovio nestanak struje u većem delu Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, kao i delimično Hrvatske.

Regionalna havarija dogodila se u petak oko 12 sati i 25 minuta, a struju su nakon nekoliko sati dobili svi delovi četiri države.

U saopštenju ENTSO-E navodi se da su pogođeni sistemi obnovili napajanje u svojim mrežama u roku od oko dva sata sa ciljem minimiziranja uticaja poremećaja na potrošače.

"ENTSO-E trenutno prikuplja sve relevantne tehničke podatke o ovom događaju od pogođenih TSO-a i pružiće više informacija što je prije moguće", navodi se u saopštenju.

Iz ENTSO-E su kazali da će, u skladu sa metodologijom skale za klasifikaciju incidenata, Komitet za sistemske operacije ENTSO-E izvršiti detaljnu istragu događaja u narednim sedmicama, uz podršku stručnog panela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis