Biznis vesti

Autočačak kupio BIP za 2,09 milijardi dinara

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

16/08/2021

-

12:58

Autočačak kupio BIP za 2,09 milijardi dinara
Zgrada BIP-a - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Autočačak je danas kupila AD BIP Beograd za 2,09 milijardi dinara (oko 17,7 miliona evra) na javnom otvaranju ponuda u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

Ponuda Autočačka je jedina koja je stigla na javni poziv za privatizaciju nekadašnje Beogradske industrije piva, i prihvaćena je, jer je iznosila više od polovina procenjene cene BIP-a kao pravnog lica.

Tanjug/Rade Prelić

 

BIP je bio u stečaju od 2016. godine, a pored centralne lokacije kod Mostarske petlje, gde se nalazi glavna pivara, poseduje nepokretnosti i proizvodne pogone na više lokacija u Beogradu, zatim u Čačku i Kragujevcu.

U imovinu BIP-a spada i 13 suvih žigova njihovih proizvoda.

Novi vlasnik Autočačak ima zakonski rok od sedam dana da potpiše kupoprodajni ugovor i 30 dana da uplati ostatak novca od visine depozita plaćenog za učešće u privatizciji do kupoprodajne cene.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika procenila je imovinu stečajnog dužnika "Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića" Beograd na 4,18 milijardi dinara, a svi učesnici nadmetanja bili su u obavezi da polože depozit od 835,2 miliona dinara.

Najvrednija imovina BIP je građevinski objekat u Beogradu u Bulevaru vojvode Putnika 5, u blizini petlje "Mostar". Nekada čuveni proizvođač piva poseduje i objekat na Zrenjaninskom putu u Beogradu, zatim zemljište ili objekte u Velikom Polju u Obrenovcu, Čačku, Kragujevcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru i Budvi.

Na prodaju su ponuđeni i žigovi i robne marke, međunarodni žigovi, zalihe kao i nepokretnosti i prava koja su pod sporovima. 

"S ovom cenom će biti namireni poverioci"

Otvaranju ponuda u ime Auto Čačka danas je prisustvovao Radoš Ljujić, koji nije bio raspoložen da pruži bilo kakvu informaciju o razlozima kupovine i planovima sa BIP-om.


Predsednik Skupštine poverilaca AD BIP u stečaju Mile Bogdanović čestitao na kupovini i postignutoj ceni.

"Cena je više od 50 posto procenjene vrednosti. Sa ovom cenom da će biti namireni poverioci, pre svega Poreska uprava, Komercijalna banka, zaposleni i siguran sam da će i deo akcionara dobiti deo onih svojih akcija, koliko je to moguće", rekao je on.

Dodao je da BIP na vrednosti tokom stečaja nije izgubio već je njegova vrednost održana.

"Nadam se da, imajući u vidu brend koji ima BIP, da će BIP i dalje raditi negde, a da li će biti u Beogradu...", rekao je on.

Istakao je da je njegova želja da kupci zadrže proizvodnju i da BIP ostane kao srpski brend na teritoriji Srbije.

Na pitanje kolika su ukupna potraživanja poverilaca od BIP u stečaju, on je rekao da su ona manja nego što je danas izlicitirana cena od 2,09 mllijardi dinara.

Mali akcionari nezadovoljni

Prodaji su prisustvovali i predstavnici malih akcionara BIP-a koji nisu krili nezadovoljstvo, a član Upravnog odbora njihovog udruženja Gojko Lopar istakao je da BIP nije ni trebalo da ide u stečaj.

U ime 483 mala akcionara članova tog udruženja, on je rekao da je u BIP bilo 500 miliona dinara kojima se mogao podmiriti porez državi što nije učinjenje i BIP je automatski otišao u stečaj.

"BIP može da radi. I jako teško je razumeti da u glavnom gradu evropske države ne može da radi pivara", rekao je on.

Pošto u prvom i drugom stepenu nisu uspeli, mali akcionari sada su zbog BIP-a pravdu zatražili i na Ustavnom sudu.

"Tražlili smo da preuzmemo deo objekata za naše akcionare koji su odvajali od svojih plata za BIP. I sad su ljudi ogorčeni zbog ovakvog raspleta", rekao je on.

Podsetio je da su svojevremeno postojale ponude za BIP iz Češke, Poljske i Amerike, ali da to nije uvaženo.

"Nezadovoljni smo sa ovim. Kako ćemo dalje - videćemo. Nećemo stati. Idemo dalje", poručio je on.

Na pitanje da li će deo novca od prodaje stići i do malih akcionara on je odgovorio da će kada se svi podmire za njih ostati samo mrvice.

Prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, 56,7 posto akcija je u rukama pravnih lica, a najveći deo emitovanih akcija drži Registar akcija i udela - 51,9 posto akcija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis