Privreda

BIP ide na prodaju: Vrednost procenjena na 35 miliona evra - šta je sve od imovine u paketu

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2021

-

10:50

BIP ide na prodaju: Vrednost procenjena na 35 miliona evra - šta je sve od imovine u paketu
Zgrada BIP-a - Copyright Tanjug/Tanja Drobnjak

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska industrija piva (BIP) u stečaju, čija je vrednost procenjena na 4,17 milijardi dinara, odnosno oko 35 miliona evra ponuđena je na prodaju kao pravno lice metodom javnog prikupljanja ponuda, objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Najvažnija imovina BIP-a u Beogradu su proizvodni kompleks u Ulici Vojvode Radomira Putnika u Beogradu, lokacija kod Mostara, čija je ukupna realna površina veća od 26.700 kvadratnih metara, i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja se prostire na više od 11.800 kvadrata.


U prodajnom paketu su Fabrika piva i slada Čačak, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi. Sa BIP-om se prodaje i 12 registovanih žigova u Srbiji među kojima su Bg svetlo i tamno pivo, i ruski kvas, kao i tri međunarodna žiga.

Tanjug/Rade Prelić

 

Kao važna imovina BIP-a navedena su i sporna prava na sirćetani, kao i oprema u proizvodnim pogonima u Beogradu i Čačku. Krajnji rok za dostavljanje ponuda za kupovinu BIP-a u stečaju je 16. avgust. Beogradska industrija piva je u stečaju od 2016. godine.

Makedonski biznismen odustao od zakupa

Fabriku je 2017. godine zakupila kompanija M6 EDEN SRB iza koje stoji makedonski biznismen Svetozar Janevski, vlasnik makednoske vinarije Tikveš i tada je proizvodnja piva obnovljena.

Kako su mediji pisali, zakup je koštao oko 900.000 evra godišnje, angažovano je 150 radnika, a Janevski je tada najavljivao izgradnju nove fabrike piva u Srbiji. On je u izjavama najavljivao da će zakup BIP-a trajati dve do tri godine, dok nova fabrika piva ne bude izgrađena, kao i da će sa Vladom Srbije dogovoriti lokaciju za novu fabriku. Kompanija M6 EDEN SRB je prekinula ugovor o zakupu u julu 2019. gdoine, a javnost je ostala uskraćena za objašnjenje zašto je odustao od prvobitnih planova.

profimedia

 

Beogradska industrija piva – BIP zvanično je započela rad pod ovim imenom januara 1963. godine. Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija koja preko Registra akcija i udela ima 51,9 odsto u kapitalu, a ostatak je u rukama manjinskih akcionara. BIP je prvi put privatizovan 2007. godine, tada konzorcijumu pravnih lica Alita iz Litvanije i United nordic beverages iz Švedske, a zbog neispunjavanja obaveza ovaj ugovor je raskinut 2010. godine.

Pre tri godine je na javnoj raspravi bio i plan detaljne regulacije za prostor u kome je i BIP kod Mostarske petlje po kojem se na toj lokaciji deo privrednog zemljišta transformiše u komercijalno.

Preporuka za vas

Stopa preživljavanja preduzeća u Srbiji: Svaka druga firma osnovana pre pet godina više ne postoji

Komentari (0)

Biznis