Biznis vesti

Frilenseri traže pomoć države: Zbog kineskog propisa ugroženo 20.000 nastavnika jezika u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2021

-

23:55

Frilenseri traže pomoć države: Zbog kineskog propisa ugroženo 20.000 nastavnika jezika u Srbiji
Frilenseri traže pomoć države: Zbog kineskog propisa ugroženo 20.000 nastavnika jezika u Srbiji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS), zabrinuto za sudbinu 20.000 frilensera koji su Kinezima davali časove engleskog jezika, obratilo se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja sa inicijativom da radna grupa za izradu predloga zakona o fleksibilnim oblicima rada što pre počne da radi na zakonskom tekstu.


Takav bi zakon, smatraju, trebalo da zajedno sa izmenama drugih zakona trajno reši poresko-pravno pitanje frilensera.

Iz UFPS navode da oni već uveliko rade na svom predlogu, te očekuju da budu pozvani da učestvuju na sastancima radne grupe, uz podsećanje da je rok za dostavljanje zakonskog predloga Skupštini 1. januar 2022.

Konkretan povod za obraćanje UFPS je uredba "Dvostruka redukcija" koju su donele kineske vlasti, a reč je o nizu propisa donetih u julu i avgustu koje se tiču obrazovanja, i za čiju je potpunu implementaciju Kina ostavila rok od godinu dana, dok su sve provincije u obavezi da izveštavaju o svom napretku svake dve nedelje.

"Direktno ugroženo 20.000 frilensera"

Uredba "Dvostruka redukcija", tvrdi UFPS, direktno ugrožava oko 20.000 frilensera u Srbiji, te Udruženje smatra da je to tema koja se tiče cele frilens zajednice i da bi zbog toga trebalo svi da učestvuju i doprinesu koliko god mogu za poboljšanje uslova u našoj zemlji.

UFPS je u saopštenju dostavljenom medijima sudbinu 20.000 nastavnika engleskog uporedila sa dešavanjima u vezi s firmom Geoks, čijim je radnicima, kako navode, država uplatila pomoć u neto iznosu od 53.700 dinara.

"Kada su radnici Geoksa ostali bez posla svi su pisali o tome, cela Srbija se digla i stala u njihovu zaštitu. Sada se dešava 20 puta veća tragedija nekim drugim ljudima, ali mediji i cela zemlja ćute", primećuju u UFPS.

Navode da je i sama frilens zajednica u početku negirala ozbiljnost situacije, ali i da je UFPS odmah po objavljivanju uredbe "Dvostruka redukcija" pokrenulo peticiju koja je tada naišla na izuzetno nizak odziv, jer, kako navode, "ljudi prosto nisu mogli da veruju da bi to moglo da im se dogodi".

U saopštenju se podseća na novine koje je država od 1. januara naredne godine planirala u vezi s oporezivanjem frilensera, i još jednom apeluje na donosioce odluka da se što pre pristupi rešavanju problema sa kojima se suočavaju frilenseri, kako bi im se omogućilo da posluju legalno i u skladu sa svojim primanjima izvrše obaveze prema državi.

Kinezi su odlučili da zabrane deci mlađoj od 14 godina da preko interneta uzimaju dodatne časove engleskog jezika. U pitanju je, pretpostavlja se, 750 miliona dece, od kojih je 75 odsto na taj način dopunjavalo svoje znanje engleskog, a njihovi predavači iz celog sveta, pa i brojni iz Srbije, koji sada više to neće moći da rade.

Komentari (0)

Biznis