Biznis vesti

Zbog niske cene proizvođači bacali i poklanjali paradajz: "Kada je stigao domaći, tržište već bilo preplavljeno uvoznim"

Komentari

Autor: Pavle Kosić

09/09/2021

-

17:11

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođači su radije bacali paradajz nego da ga prodaju po 10 dinara za kilogram a u radnjama uvozni dostiže cenu i do 170 dinara. Poljoprivrednici iz okoline Leskovca kažu da je njihov ove godine kasnio skoro mesec dana. Kad je sazreo, tržište je već bilo preplavljeno uvezenim, pa je za bolju cenu trebalo sačekati da se prvo taj rasproda. Dodatni problem je što mali proizvođači, koji ga najčešće gaje, ne mogu da zadovolje potrebe trgovinskih lanaca.

Postavlja se pitanje zašto je došlo do toga da su zbog niske cene poljoprivrednici bacali i poklanjali svoje proizvode i da li bi eventualno osnivanje poljoprivrednih zadruga pomoglo domaćim proizvođačima?

Poljoprivrednik Novica Nešić rekao je ta Euronews Srbija da ne zna da li bi osnivanje poljoprivrednih zadruga pomoglo.

"Najveći je problem velika ponuda, mala tražnja. Tu je najveći problem, a cena se formira na tržištu, država ne određuje cenu", rekao je Nešić.

Prosečna veličina farme u Evropskoj uniji je 25 hektara. U Srbiji su četiri od pet farmi one do pet hektara. Agroekonomista Milan Prostran tvrdi da upravo to smanjuje konkurentnost domaćeg paradajza. Ocenjuje da bi poljoprivredne zadruge mogle biti dobro rešenje, ali i da se sitna poljoprivredna gazdinstva ne mogu tako brzo ukrupniti.

"Zadruga je u Srbiji često satanizovana, ali mi imamo iskustva sa evropskim zadrugarstvom. Srbija je zemlja koja je zadrugarstvo osnovala pre 175 godina, to nema veze sa društveno-političkim sistemom koji je nekada te zadruge sigurno malo gušio", rekao je Prostan.

Prostran dodaje da se bez novca ne može i da bi budžet za poljoprivredu morao da bude duplo veći, da sa trenutnih 400 milona evra bude povećan na oko milijardu evra.

Spcifična godina

Za Euronews Srbija je govorio i Veljko Jovanović, direktor poljoprivrednog sektora Privredne komore Srbije koji je rekao da je ova godina po mnogo čemu bila specifična, te da se dogodilo da kada je stiglo naše povrće, tržište je već bilo "zatrpano onim iz uvoza, koje kalendarski stiže ranije".

"I onda se desi da cena našeg povrća dramatično padne i to jeste jedan veliki udar. Ali nije samo zbog toga došlo do cele stvari. Zapravo imamo jedan nekonsolidovan sektor kada je u pitanju povrće", naveo je Jovanović.

Euronews Srbija

Tamara Kurćubić, autorka emisije Ceger na Agro TV kanalu komentarišući razliku u ceni, rekla je da je to zbog velikog uvoza.

"Imamo uvoz iz Albanije, Makedonije. Oni su veliki proizvođači paradajza, naši proizvođači ne mogu da dođu na tržište, tačnije da se izbore sa svojom ponudom i onda dolazi do velikih poteškoća. Paradajz je na pijaci od 150 do 170 dinara, sve zavisi od pijace", rekla je Kurćubić, te dodala da bi bilo mnogo lakše da se proizvođači udruže.

Komentari (0)

Biznis