Biznis vesti

Solarni paneli za proizvodnju struje do 50 kilovata mogu da se postave bez taksi i tehničke dokumentacije

Komentari

Autor: Fonet

11/09/2021

-

11:48

Solarni paneli za proizvodnju struje do 50 kilovata mogu da se postave bez taksi i tehničke dokumentacije
Solarni paneli za proizvodnju struje do 50 kilovata mogu da se postave bez taksi i tehničke dokumentacije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Građani mogu bez plaćanja administrativnih taksi i bez izrade tehničke dokumentacije da postave solarne panele i proizvode električnu energiju za svoje potrebe, do 50 kilovata, saopštio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

On je naglasio da su nadležne službe izmenile neophodne procedure, baš da bi se smanjili troškovi za građane i da bi podržali u praksi ideju o proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

"Svaki građanin, sada kao kupac-proizvođač, može praktično bez ijednog papira da postavi i proizvodi za svoje sopstvene potrebe električnu energiju iz energije sunca. Želja nam je da svaki građanin pored toga što će uštedeti novac, učestvuje u zaštiti životne sredine korišćenjem solarne energije", kazao je Momirović.

MGSI, Đorđe Krstić

 

 

Kako je naveo, u Srbiji danas ima, prema dostupnim procenama, oko 600 kvadratnih kilometara krovova, a cilj je da bar 10 odsto te površine bude iskorišćeno za postavljanje solarnih panela na krovovima, što bi značilo da će biti proizvedeno 6.000 megavata energije iz solarnih panela, odnosno iz energije sunca.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izmenilo je Pravilnik tako da sada za radove na postavljanju solarnih panela, kao jednostavnih objekata u smislu Zakona o planiranju i izgradnji, nije potreban nikakav akt nadležnog organa, a za objekte čija je proizvodnja energije preko 50 kilovata postupci će biti ubrzani i jeftiniji.

Pravilnik je objavljen dana 10. septembra i stupio je na snagu dan po objavljivanju u "Službenom glasniku".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis