Biznis vesti

Posle zamene stolarije, poziv za ugradnju solarnih panela na kućama i zgradama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2021

-

15:33

Posle zamene stolarije, poziv za ugradnju solarnih panela na kućama i zgradama
Posle zamene stolarije, poziv za ugradnju solarnih panela na kućama i zgradama - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će sutra biti raspisan prvi javni poziv za subvencionisanje građana za ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije, a da se prvi ugovori mogu očekivati za mesec dana. Ona je objasnila da se će se program sprovoditi po istom modelu kao i javni poziv za zamenu stolarije.

"Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo obezbeđuju 50 odsto novca, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, rekla je ona.

Unsplash

 

Najavila je da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

"Ne postoji nijedan razlog da ne koristimo zelenu energiju i da ne učinimo sve da budemo efikasniji u korišćenju električne i toplotne energije, a javni pozivi upravo treba da doprinesu tom cilju. Hoćemo da vidimo u narednih nekoliko godina na krovovima zgrada i kuća više solarnih panela i da više koristimo zelenu energiju", poručila je ona.

Preporuka za vas

Ugradnja solarnih panela košta od 5.000 do 6.000 evra - država i opštine plaćaće polovinu, ali pod određenim uslovima

Komentari (0)

Biznis