Biznis vesti

Mihajlović: Građani koji ugrade solarne panele struju će plaćati 700 dinara mesečno

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2021

-

10:36

Mihajlović: Građani koji ugrade solarne panele struju će plaćati 700 dinara mesečno
Mihajlović: Građani koji ugrade solarne panele struju će plaćati 700 dinara mesečno - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da prve panele na krovovima kuća na osnovu javnog poziva koji je nedavno raspisala država treba očekivati početkom decembra. Ona je za TV Prva objasnila da će, kada se početkom oktobra završi procedura oko javnog poziva, ministarstvo i opštine potpisati ugovore, a opštine će odmah da raspišu dva javna poziva i to jedan za preduzeća, koja panele postavljaju, a drugi za građane.


Prema njenim rečima građani koji se prijave, krajem oktobra ili početkom novembra će da potpišu ugovor sa svojom lokalnom samoupravom. Pola novca od koštanja panela i njihove instalacije daju grad i država, a pola vlasnici objekata.

Objašnjavajući šta postavljanje panela znači, Mihajlović je navela da sada prosečna potrošnja jednog našeg domaćinstva iznosi oko 400 kilovata, a račun za ovu potrošnju oko 3.500 dinara.

"Kada paneli budu postavljeni građani će plaćati samo fiksni iznos ka distribuciji od 700 dinara. U ovu računicu bi trebalo uvrstiti to da panel od recimo pet kilovata koji proizvodi 430 kilovat sati košta između 3.500 i 4.000 evra, ali se on otplati za nekoliko godina i tada trošak za struju spada na onih 700 dinara fiksne nadoknade distribuciji", rekla je Mihajlović.

Dodala je da paneli traju oko 25 godina. Kao veoma važno je navela i to da će procedura za ugradnju panela biti pojednostavljena i lišena dosadašnje komplikovane administrativne procedure.

Unsplash

 

" Ona će ubuduće izgledati tako što će se građanin javiti na konkurs, potpisati ugovor, obratiti se firmi koja je izabrana i koja će instalirati solarni panel, a distribucija će u roku od pet dana morati da izađe da vidi da li je panel dobro postavljeno i dati dozvolu da energija koja se tu proizvodi ide u sistem", objasnila je ministarka.

Navela je da je interesovanje za solarne panele ogromno i da će se sa javnim pozivima vezanim za solarne panele i energetsku efikasnost nastaviti i kasnije.

"Krajem novembra ili početkom decembra imaćemo novi javni poziv za zamenu stolarije, a sledeće godine ćemo za zamenu stolarije i solarne panele odvojiti 150 miliona evra", rekla je Zorana Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Milorad Rankovic

06.11.2021 03:08

Kako da se uključen u sistem solarne Struje Rankovic

Biznis