Biznis vesti

Počela prijava opština i gradova za finansiranje ugradnje solarnih panela u domaćinstva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2021

-

09:48

Počela prijava opština i gradova za finansiranje ugradnje solarnih panela u domaćinstva
Počela prijava opština i gradova za finansiranje ugradnje solarnih panela u domaćinstva - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ministartvo eneregtike raspisalo je Javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije porodičnih kuća, koje se odnose na ugradnju solarnih panela. Na konkurs se mogu javiti opštine, gradovi, grad Beograd, kao i gradske opštine. Rok za prijavu je 1. oktobar.

Ukupno raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva za realizaciju Programa iznose 50 miliona dinara, a opštine od resornog ministarstva za ove namene mogu dobiti najviše pet miliona dinara.

"Udeo u finansiranju pojedinačnih projekata energetske sanacije porodičnih kuća, koji čine Program, od strane građana je minimalno 50 odsto, a subvencionisani deo sredstava podsticaja do 50 odsto pokrivaju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo", navodi se u Javnom pozivu.

Kriterijumi za izbor opština i gradova koji će moći da sufinansiraju ugradnju panela vlasnicima objekata na njihovoj teritoriji su spremnost Programa za realizaciju, raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju stambenih zgrada, privatnih kuća i stanova, procenat budžeta jedinice lokalne samouprave opredeljen za realizaciji mere unapređenja energetske efikasnosti stambenih zgrada, kao i procenat  učešća opštine ili grada u finansiranju programa. Komisija će vrednovati i iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva, ali i stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave koja učestvuje na konkursu.

Unsplash

 

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da se prvi ugovori mogu očekivati za mesec dana. Ona je objasnila da se će se program sprovoditi po istom modelu kao i javni poziv za zamenu stolarije.

"Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo obezbeđuju 50 odsto novca, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, rekla je Mihajlovićeva.

Najavila je da je planirano da do kraja godine bude raspisan još jedan javni poziv za zamenu stolarije, a da će u narednoj godini biti nekoliko javnih poziva za subvencionisanje ugradnje solarnih panela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis