Biznis vesti

U oktobru prijava za program "Moja prva plata" - prvi posao za 10.000 mladih

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2021

-

16:58

U oktobru prijava za program "Moja prva plata" - prvi posao za 10.000 mladih
U oktobru prijava za program "Moja prva plata" - prvi posao za 10.000 mladih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali posetio je danas kompaniju "Esensa" koja učestvuje u programu Vlade Srbije "Moja prva plata" i najavio da se zbog uspešnosti tog programa država odlučila na drugi ciklus u kojem će šansu za prvo radno iskustvo dobiti još 10.000 mladih. Mali je istakao da je poziv za prijavu poslodavaca otvoren do 20. septembra, dok će mladi koji ispunjavaju uslove po konkursu programa "Moja prva plata" moći da se prijave od 1. do 31. oktobra.


Naveo je da će u drugom ciklusu ovog programa 10.000 ljudi mlađih od 30 godina dobiti priliku da u toku devet meseci steknu svoja prva praktična iskustva u struci. Podsetio je da je program usmeren ka tome da mladi kada završe srednju školu ili fakultet dobiju mogućnost da steknu prvo radno iskustvo. Ministar je zahvalio rukovodstvu kompanije "Esensa" na učešću u programu i na tome što su mladima dali šansu, a troje zaposlili za stalno.

"Naći posao posle završene škole je obično najteži korak i drago mi je što ste u ovo troje mladih pronašli kadrove za dalji posao i uspeh firme", rekao je Mali.

Istakao je da je to razlog nastavka tog programa i pozvao kompanije da se do 20. septembra prijave za učešće.

"Nakon toga otvaramo i konkurs za mlade. Prošle godine 8.224 mladih je uzelo učešće i pronašlo svoj prvi posao u okviru programa, 90 odsto je reklo da će ovaj program da preporuči svojim prijateljima, a 80 odsto je bilo zadovoljno poslodavcem i izlazilo želju da radi kod njega", rekao je Mali.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali


Naveo je da je stopa nezaposlenosti kod mladih 2012. godine bila viša od 50 odsto, dok je danas oko 21 i 22 odsto.

Mali je istakao da je prosečna nezaposlenost kod mladih i dalje više nego prosečna nezaposlenost u Srbiji, što je, kaže, jedan od razloga što se država odlučila da produži program "Moja prva plata".

Ukazao je da će u ovom drugom ciklusu iznos kojim Vlada Srbija pomaže poslodavce biti nešto viši, dodajući da će za mlade koji su završili srednju školu iznositi 22.000 dinara, za one koji su završili fakultet 26.000 dinara. Mali je naveo da se očekuje da ostatak novca isplati poslodavac. Naglasio je da će privredni rast ove godine u našoj zemlji biti između 6,5 i 7 odsto, time će, kaže, Srbija biti među prve tri zemlje u Evorpi kada je brzina rasta privrede u pitanju. Međutim, ukazuje, da bi taj rast bio nastavljen, neophodno je da mladi ostaju u Srbiji.

Prijava poslodavaca do 20. septembra

Direktor Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović rekao je da se prvi ciklus programa "Moja prva plata" pokazao veoma uspešnim i dodao da je važno da su ga prihvatili ne samo mladi, već i poslodavci. Kaže da je odziv bio jako dobar i dodao da su više od 90 odsto i kompanija i mladih preporučili drugima da se prijave za program.


Vesović je pozvao poslodavce da se do 20. septembra prijave za dobre kadrove i istakao da mladi i jesu strateška budućnost svake kompanije.

"Ovaj program, u poslovnom smislu, je jedan od onih koji najviše može da podrži zapošljavanje mladih, ali i adekvatne kadrove", istakao je Vesović.

Direktor kompanije "Esensa" Miomir Nikolić ističe da je velika prednost kompanija kada mladima daju šansu odmah posle završenog fakulteta. Naveo je da su o okviru prvog konkursa primili troje mladih koji su i ostali u kompaniji da rade, jer su pokazali veliko intresovanje, sposobnost i znanje. Najavio je da će u drugom ciklusu primiti još petoro iz oblasti hemije i tehnologije, a naročito je pozvao da se jave mašinski inženjeri.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis