Novac

Ministar Mali objavio kome još slede uplate državne pomoći do kraja godine - penzionerima 50 evra od 22. septembra

Komentari

Autor: Tanjug / TV Prva

14/09/2021

-

10:36

Ministar Mali objavio kome još slede uplate državne pomoći do kraja godine - penzionerima 50 evra od 22. septembra
Ministar Mali objavio kome još slede uplate državne pomoći do kraja godine - penzionerima 50 evra od 22. septembra - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je danas da će svim penzionerima 22. septembra biti isplaćeno i 50 evra državne pomoći. Svi građani će dobiti u novembru još 30 evra državne pomoći i u decembru još 20 evra, rekao je Mali gostujući na Prvoj.

"Kao što smo obećali, sledeće srede, 22. septembra, svim penzionerima, kojih ima 1,7 miliona, isplatićemo i 50 evra kao deo trećeg paketa državne pomoći, kao vid podrške zbog situacije sa kovidom 19. Tako da će na račune dobiti 6.000 dinara", rekao je Mali.

Kazao je da će krajem septembra biti isplaćena i poslednja šesta rata pomoći prevoznicima, 600 evra po autobusu koji dobijaju u periodu od šest meseci.

Mali navodi da je ovogodišnja pomoć, treći paket pomoći privredi i građanima, vredna oko 260 miljardi dinara ili nešto više od dve milijarde evra.

Sa prethodna dva paketa pomoći, to je ukupno skoro osam milijardi evra, dodao je Mali.

Ministar finansija ističe da je sačuvana makroekonomska stabilnost zemlje, pošto je javni dug na nivou od 55,5 odsto BDP-a, kao i da će Srbija u 2021. imati rast BDP-a između 6,5 i sedam odsto, po čemu ćemo, zajedno sa rezultatima iz prošle godine, biti prva, druga ili treća zemlja u Evropi.

Sredstva od MMF za otplatu starih dugova?

Mali je rekao da vlada još nije donela odluku na šta će biti utrošena sredstva koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio Srbiji - 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 miliona evra.

Kazao je da bi Srbija eventualno, ako bude povukla taj novac, mogla da iskoristi ta sredstva za vraćanje skupih dugova iz prošlosti.

"Razmišljamo još šta ćemo i kako", rekao je Mali i podsetio da predstoji i Misija MMF-a u oktobru.

Preporuka za vas

Plan isplate države pomoći građanima do kraja godine – ko dobija koliko novca i kada

Komentari (0)

Biznis