Biznis vesti

Ministar Nedimović: Povećanje premije za mleko 40 odsto, hrana poskupljuje u celom svetu

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2021

-

13:25

Ministar Nedimović: Povećanje premije za mleko 40 odsto, hrana poskupljuje u celom svetu
Mlečni proizvodi - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je cena mleka u krizi, da se mora učiniti iskorak i da je zato Vlada Srbije donela odluku o povećanju premije sa sedam na 10 dinara za svaki litar mleka, što je povećanje od 40 odsto.

Nedimović je rekao da da svako ko ima bar tri krave može da ispuni uslove, bez ikakvih problema i da je samo potrebno da predaje mleko mlekarima da bi mogao da dobije premiju. Takođe je istakao da uvoza mesa mesecima nema.

"Šta mislite da bi cena mesa otišla sa 140 na 180, 190 dinara. U Karađorđevu je, pored Bačke Topole, cena 205 dinara", rekao je Nedimović i naveo da je cena svinjskog mesa u EU 140, 150 dinara.

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodao je da berba kukuruza još nije gotova i da ćemo u odnosu na prethodnu godinu imati manje 20 do 23 odsto kukuruza, ali da će to biti u rangu desetogodišnjeg proseka i više od toga.

"Suncokret je još bolje rodio nego prošle godine sa cenama koje su na istorijskom maksimumu, kao i kod kukuruza. Ljudi su izuzetno zadovoljni i mnogo će zaraditi novca ove godine. Da je bio veći prinos kukuruza, zamislite koliko bi tek onda bilo novca", istakao je Nedimović za RTS.

Naveo je da je cena pšenice viša 50, 60 odsto, da je kukuruz prošle godine bio 14, 15 dinara u berbi a da je sada 25, 26, suncokret je bio 35 dinara, a da se sada prodaje između 53 i 57 dinara.

Prema podacima Svetske organizaju za hranu cena hrane svuda skočila

Nedimović je ukazao da su cene hrane, prema izveštaju Svetske organizaju za hranu, skočile u čitavom svetu, kao posledica kovida, 14 odsto. Istakao je da je Srbija agrarna zemlja, koja proizvodi hranu i da raste izvoz, svi bilansi vezani za proljoprivredu u pogledu izvoza.


Govoreći o perspektivi cene mesa, Nedimović je naveo primer cene bikova, koje je bila u krizi zbog epidemije, pa je država intervenisala da bude spasen ceo sektor tovnog govedarstva.

"Danas imate cene bikova 2,3 evra, sa trendom rasta. Kod svinja cena je skočila sa 140 na 160 dinara u roku od nekoliko nedelja. Danas imate 180, 190, pa čak i 205 dinara za tovljenike", istakao je Nedimović.

Naveo je da rezultati za prvu polovinu godine pokazuju da je zabeležen rast izvoza poljoprivrednih proizvoda i hrane od 14 odsto, u odnosu na prethodnu rekordnu godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis