Biznis vesti

Matić: Događaji na prelazima loše će uticati na trgovinu

Komentari

Autor: Tanjug

23/09/2021

-

16:54

Matić: Događaji na prelazima loše će uticati na trgovinu
Euronews/Ljiljana Pavlović - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će događanja na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak sigurno loše uticati na nivo trgovinske razmene i trgovinskih odnosa između Beograda i Prištine.


"Razočarani smo ponašanjem Prištine i smatramo da je takva situacija potpuno bespotrebna i da Srbija to ničim nije isprovocirala. Naprotiv, poslednjih godina politika koju vode predsednik i Vlada Srbije je politika dijaloga i posebno pomirenja u regionu, jer bez toga ne možemo očekivati ni ulazak u EU, ali ni neki značajniji privredni rast", rekla je Matić za Tanjug.

Ona je naglasila da takva situacija ne ide u prilog u prilog dobrim odnosima u regionu, a da svakako ne ide u prilog trgovinskoj razmeni sa južnom pokrajinom.

"Poznato je da smo mi pretrpeli ogromne gubitke kada je tzv. Kosovo uvelo takse na naše proizvode i praktično smo tek u poslednjih godinu i po dana uspeli da se vratimo na stari nivo trgovinske razmene", podsetila je Matić.

PKS: Veliki trošak za prevoznike

U Privrednoj komori Srbije kažu da se na administrativnom prelazu Merdare dugo čeka, jer se kamioni sa drugih prelaza preusmeravaju na ovaj. Rukovodilac Centra za komorski investicioni forum pri PKS Marko Mandić je juče izjavio da očekuju da će takva situacija potrajati još nekoliko dana.

"To je veliki trošak za prevoznike. U ovom trenutku problem je i to što je na prelazima procedura takva da vozači ne mogu da izađu i uzmu tu probnu tablicu, ali očekujemo da se vremenom gužve smanje", rekao je Mandić za Tanjug.

Dodao je da dnevno u oba smera prođe oko 440 kamiona. On je istakao da su PKS i privrede regiona zastupljene preko Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana bile protiv te mere i kad je ona najavljena, smatrajući da ona šteti srpskoj, kosovskoj i ostalim privredama, kao i evropskim kompanijama čija roba tranzitira tim putevima.

"Smatramo da privreda u ovakvim situacijama uvek plaća cenu političkih odluka koje ne donose čak ni neku političku korist, što se pokazalo ranije na primeru taksi. Najveći deo robe koja je išla dole služila je za dalju preradu ili su to sredstva za rad, a svega trećina su gotovi proizvodi koji su išli u potrošnju. Samim tim su štetu trpele srpska i privreda regiona, ali u velikoj meri i kosovske kompanije čiji izvoz u Albaniju je zbog toga opao", rekao je Mandić.

Dodao je da zato ne veruje da će se ovog puta ponoviti situacija sa taksama.

Privreda regiona poziva na uklanjanje barijera, jer ovakvi potezi bacaju senku na napore koji se čine u sklopu inicijative Otvoreni Balkan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta.

"Nama u PKS-u je utoliko više žao, jer je ideja o regionalnoj saradnji potekla tokom prvih susreta predstavnika privrednih komora Srbije i Kosova i očekujemo da će se strasti smiriti i da ćemo nastaviti sa izgradnjom zajedničkog tržišta, jer od toga svi imamo koristi i predstavlja nezamenljiv put da svi idemo napred", naglasio je Mandić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis