Biznis vesti

Pumpe u Britaniji "presušile" - zbog nedostatka vozača, mogla bi da ih snabdeva vojska

Komentari

Autor: Tanjug / Rojters / Gardijan

27/09/2021

-

09:51

Pumpe u Britaniji "presušile" - zbog nedostatka vozača, mogla bi da ih snabdeva vojska
Benzinska stanica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Benzinske stanice širom Velike Britanije ostaju bez goriva, a pojedine velike industrijske grupacije u engleskim gradovima javljaju da je 50 do 90 posto pumpi "presušilo", saopštilo je danas Udruženje trgovaca motornim gorivima.


Akutni nedostatak vozača kamiona u Velikoj Britaniji naveo je stanovnike u nekim engleskim gradovima na paničnu kupovinu goriva, i doveo do stvaranja kilometarskih kolona automobila na benzinskim pumpama, od kojih su mnoge ostale bez benzina i dizela ili su jednostavno zatvorene, prenosi Rojters.

"Neke od naših članica, velike industrijske grupe sa obimnom mrežom prodajnih mesta, izveštavaju da je od juče 50 posto pumpi ''suvo'', a neke javljaju da je presahlo čak 90 odsto pumpi", izjavio je za tv Skaj Brajan Maderson, predsednik Udruženja prodavaca benzina (PRA).

Ovo udruženje okuplja nezavisne maloprodavce goriva koji imaju 65-procentni udeo u ukupnoj mreži britanskih benzinskih stanica.

Britiš Petroleum je saopštio u nedelju da je skoro jedna trećina njegovih pumpi u Britaniji ostala bez dve glavne vrste goriva zbog panične kupovine, što je primoralo vladu da suspenduje zakone o zaštiti konkurencije i da dozvoli kompanijama da rade udruženo kako bi se ublažila nestašica.

Džonson: Vojnici bi mogli snabdevati pumpe

Premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao je da bi na stotine vojnika moglo da bude angažovano da snabdeva benzinske pumpe gorivom širom zemlje, nakon što su vozači panično pravili zalihe i došlo je do nestašice naftnih derivata, preneo je Gardijan.

Premijer će danas okupiti ministre kako bi razgovarali o "Operaciji Eskalin" nakon što je "Britiš petroleum" priznao da je na trećini njihovih benzinskih stanica ponestalo dve vrste goriva, dok je Udruženje malih prodavaca goriva (PRA), koje predstavlja oko 5.500 pumpi, navelo da je 50 do 90 odsto njihovih članova prijavilo da im je nestalo goriva.

U pokušaju da izbegnu dodatno produbljivanje krize, ministri, uključujući ministra ekonomije Kvasija Kvartenga, ministra saobraćaja Granta Šapsa i ministarku unutrašnjih poslova Priti Patel, okupili su se u danas na sastanku kako bi razgovarali o mogućnostima, navodi Gardijan.

Šaps je pozvao u nedelju Britance da kupuju uobičajene količine benzina i da ne prave zalihe jer, kako je rekao, nestašice goriva nema. Poslednjih dana su se na benzinskim pumpama u Velikoj Britaniji stvorile duge kolone vozila, koja su nekada i satima čekala da bi natočili gorivo, prenosi Rojters. Naftne kompanije su saopštile da nemaju dovoljno šofera, što je stvorilo probleme u transportu od rafinerija do pumpnih stanica.

Preporuka za vas

Sa 18 godina za volan kamiona? Srbiji nedostaje 10.000 vozača, udruženja predlažu nižu starosnu granicu

Komentari (0)

Biznis