Biznis vesti

Uplata poslednje rate pomoći prevoznicima - za svaki autobus dobili po 3.600 evra

Komentari

Autor: Euronews

29/09/2021

-

13:08

Uplata poslednje rate pomoći prevoznicima - za svaki autobus dobili po 3.600 evra
Autobus - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas biti isplaćena šesta, i ujedno poslednja rata, sektorske pomoći autoprevoznicima, a u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

"Već šest meseci konstantno uplaćujemo novac autoprevoznicima. Isplata poslednje šeste rate pomoći predviđena je za 650 autobuska prevoznika koji su ispunili uslove za dobijanje ove vrste podrške države. Do sada je svaki prevoznik koji ispunjava propisane uslove, dobio šest puta po 600 evra po autobusu, što je ukupno 3.600 evra", rekao je Mali.

Pomoć se uplaćuje na namenske račune otvorene kod Uprave za trezor, za šta je danas izdvojeno oko 469 miliona dinara. Ministar je napomenuo da je reč o sektorskoj podršci koja je pokazala opravdanost kada je reč o ublažavanju negativnih posledica koje je na autoprevoznike ostavila pandemija virusa korona.

"Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovaj sektor se polako oporavlja. Broj prevezenih putnika u prvih šest meseci 2021. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, veći je za 12,2 odsto, pri čemu je prevoz putnika u unutrašnjem saobraćaju povećan za 13,1 odsto", rekao je Mali.

Gradi se i projektuje više od 1.200 kilometara puteva

Mali je naveo da je potrebno, ne samo povećati obim prevezenih putnika, već i intenzivno raditi na unapređenju mreže puteva i kvalitetu tog prevoza.

"Nama je cilj da putevi budu kvalitetni i dobri, da ti autobusi imaju što manju amortizaciju, a da putnici u najkraćem mogućem vremenu stignu na odredište. Zato i gradimo puteve širom Srbije i kada pogledate našu zemlju ona sada ima mrežu puteva koji se grade i koji će se graditi u budućnosti", naveo je Mali.

Kako je rekao, cilj je, da do kraja godine imamo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnici u izgradnji.

"Deonica auto-puta Miloš Veliki, Preljina-Požega, Moravski koridor, put Sremska Rača-Kuzmin i Novi Sad-Ruma, samo su neki od pravaca koje gradimo. Trenutno se gradi i projektuje više od 1.200 kilometara auto-puteva od severa ka jugu naše zemlje, a tu je i skoro 17.000 kilometara magistralnih, regionalnih i lokalnih puteva na kojima se radi", naveo je ministar Mali.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis