Biznis vesti

Evropska banka za obnovu i razvoj pokreće prvi program cirkularne ekonomije za Zapadnog Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2021

-

14:14

Evropska banka za obnovu i razvoj pokreće prvi program cirkularne ekonomije za Zapadnog Balkan
Evropska banka za obnovu i razvoj pokreće prvi program cirkularne ekonomije za Zapadnog Balkan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi program na Zapadnom Balkanu i u Turskoj vredan 155 miliona evra s ciljem otklanjanja barijera za prelazak na cirkularnu ekonomiju.


Program., pod nazivom „Regionalna inicijativa za cirkularnu ekonomiju", podržaće ulaganja privatnog sektora, posebno malih i srednjih preduzeća (MSP), za uvođenje inovativnih thnologija i sa stanovišta resursa efikasnih poslovnih modela cirkularne ekonomije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj, saopšteno je iz EBRD-a.

Globalni mehanizam za zaštitu životne sredine (GEF) finansiraće program sa 13,76 miliona dolara, koja će biiti pridružena sredstvima EBRD -a od približno 140 miliona dolara. Program će dodatno biti poduprt tehničkom saradnjom s austrijskim Saveznim ministarstvom finansija sredstvima u iznosu milion američkih dolara, navodi EBRD.

Globalna ekonomija se, predočava ova banka, u velikoj meri temelji na modelu u kojem se sirovine vade, prerađuju u proizvode i nakon prodaje i upotrebe odbacuju.

Posledice takve prakse na životnu sredinu su širokog raspona, uključujući ispuštanje opasnih hemikalija u okruženje, povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG), stizanje plastičnog otpada u okeane, sve veće korišćenje zemljišta za deponije i porast upotrebe vode.

Stoga postoji hitna potreba za prelaskom na cirkularnu ekonomiju kako bi se kompenzivali sve jači pristici povećavanja stanovništva, ekonomskog rasta i neodrživog korišćenja resursa u Turskoj i na Zapadnom Balkanu, ocenjuje EBRD.

Novi program, dodaje se dalje, ima za cilj poboljšanje upravljanja hemikalijama i otpadom i sigurnost snabdevanja sirovinama, kao i povećanje konkurentnosti, promovisanje inovacija i podsticanje ekonomskog rasta.
 

Komentari (0)

Biznis