Biznis vesti

Tabaković: Fiksni kurs bi "fiksirao" i privredu

Komentari

Autor: Zlatica Radović

11/05/2021

-

10:10

Tabaković: Fiksni kurs bi "fiksirao" i privredu
Tabaković: Fiksni kurs bi "fiksirao" i privredu - Copyright Tanjug/Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je izjavila da su predlozi za određivanje fiksnog kursa dinara ekonomski neutemeljeni, jer ne uzimaju u obzir celokupnu ekonomsko-monetarnu sliku i spoljnotrgovinsku poziciju Srbije.

Tabaković je istakla da "nemoguće trojstvo'', koje je poznato svim ekonomistima, govori o tome da nije moguće istovremeno imati fiksni devizni kurs, nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala.

"Moguće je imati maksimalno dve stvari istovremeno, ali ne i sve tri. Fiksni kurs ne ide uz nezavisnu monetarnu politiku i slobodno kretanje kapitala koji pozitivno deluju na strane investicije. Fiksiranje dinara za evro značilo bi u praksi gubljenje nezavisnosti monetarne politike NBS u odnosu na monetarnu politiku Evropske centralne banke, što bi značajno umanjilo manevarski prostor NBS da svojim intrumentima ublaži mnoge šokove koji su dolazili upravo iz evrozone poput dužničke krize evrozone i Bregzita", istakla je Tabaković za biznis.rs.

Guvernerka je ocenila da bi u režimu fiksnog kursa postalo značajno teže ispuniti istovremeno ciljeve kao što su puna zaposlenost, održavanje visoke stope rasta, uravnotežena platno-bilansna kretanja, naročito u slučaju realizacije velikih eksternih šokova uz nemogućnost domaće valute da se prilagodi tim šokovima.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Tabaković je dodala da plivajući devizni kurs bolje odražava pravu vrednost dinara, dok bi fiksni kurs podrazumevao periodično naglo usklađivanje vrednosti domaće valute prema deviznim kretanjima.

"Održavanje relativne stabilnosti dinara prema evru kao referentnoj stranoj valuti u režimu plivajućeg deviznog kursa omogućava očuvanje stabilnosti cena, izvesnosti poslovanja, daje sigurnost domaćem finansijskom sistemu i stranim investitorima”, navela je Tabakovićeva.

Guvernerka je naglasila da, zahvaljujući plivajućem kursu NBS, može da interveniše na deviznom tržištu radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, kao i radi očuvanja stabilnosti cena i finansijskog sistema i održavanja adekvatnog nivoa deviznih rezervi.

"NBS će nastojati da i u budućnosti očuva postignutu stabilnost, odnosno neće menjati režim deviznog kursa, s obzirom na to da se upravo ovakva strategija pokazala kao najbolja u aktuelnim uslovima i da daje najbolje rezultate. A ono što daje izuzetne rezultate, ne treba i ne smemo da menjamo”, zaključila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Komentari (0)

Biznis