Biznis vesti

Panelisti na Beogradskom ekonomskom forumu: Srbija i posle krize privlačno mesto za ulaganje

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

15:24

Panelisti na Beogradskom ekonomskom forumu: Srbija i posle krize privlačno mesto za ulaganje
Panelisti na Beogradskom ekonomskom forumu: Srbija i posle krize privlačno mesto za ulaganje - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je pokazala da je dobro i privlačno mesto za investiranje, što dokazuje i podatak da je za samo prvih šest meseci ove godine uspela da privuče više od 1,7 milijardi evra stranih direktnih investicija, a pokazala se i kao stabilan partner privredi tokom krize izazvane pandemijom virusa korona, rečeno je danas na panelu "Kako pokrenuti strane direktne investicije" u okviru Beogradskog ekonomskog foruma.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan istakao je da je Srbija za izraelske investitore postala privlačna još početkom 2000. godina, najviše u oblasti nekretnina i poručio da Srbija ima mnogo potencijala, naročito u oblasti IT sektora, do te mere da može postati regionalni hab.

Vilan je kazao da je Izrael i dalje dobar primer šta treba uraditi kako bi se privukle strane direktne investicije, naročito u oblasti visoke tehnologije, te da Srbija može da uči od njegove zemlje.

"Izraelski investitori su veoma zadovoljni poslovanjem u Srbiji, a to je stvorilo dobru reputaciju za Srbiju. Mi kao Ambasada trudimo se da promovišemo Srbiju kao primamljivu destinaciju za ulaganja i imamo sve više interesovanja od strane izraelskih investitora", rekao je Vilan.

On je pozdravio potez Vlade Srbije i Privredne komore Srbije da otvore svoju kancelariju u Jerusalimu, jer je to, kako kaze, potencijal privlačenja novih investitora iz Izraela.

Uz Sporazum lakše do novih investicija

Direktor Britansko-srpske privredne komore Ričard Robinson podsetio je da Srbija i Velika Britanija imaju novi bilateralni trgovinski sporazum, koji je potpisan nakon Bregzita, dodajući da je on samo početak podizanja trgovinskih odnosa dve zemlje na neki viši nivo.

"Taj sporazum omogućava direktnu trgovinu i šalje poruku da je Srbija nova destinacija za investiranje", rekao je Robinson.

Istakao je da je Odeljenje britanske vlade za finansiranje izvoza izdvojilo četiri milijardi funti samo za izvoz u Srbiju, i još dve milijarde za ostatak Zapadnog Balkana. Robinson je kazao da Srbija i Velika Britanija najviše sarađuju u oblasti infrastrukture, ali da je potrebno da se ta saradnja proširi i na druge oblasti kao što su izgradnja vetroparkova ili solarnih elektrana. Kazao je da se britanski investitori interesuju za ulaganje u Srbiju, dodajući da to interesovanje nije opalo čak ni prošle godine u vreme pandemije.

Predsedavajući Britansko-srpskom privrednom komorom Dejvid Landsman rekao je da Srbija i Velika Britanija imaju dugogodišnju trgovinsku saradnju, ali da ti trgovinski odnosi nisu ojačali tokom godina, a da je jedan od načina da trgovinski bilansi budu veći upravo IT sektor.

Drakulić: Strani investitori nelojalna konkurencija

Predsednik Kluba privrednika Zoran Drakulić kritikovao je odnos države prema domaćim investitorima i kazao da oni nemaju isti tretman kao i strani. Istakao je da su subvencije za strane investitore veće nego za domaće, a i kada se subvencionišu domaća preduzeća uglavnom to budu gradske kompanije. Drakulić je naveo da je 2019. godine Srbija imala pad domaćih investitora od 40 odsto, i da će se očekuje kakav će biti podatak za 2021. godinu.

“To donosi jednu nelojalnu konkurenciju i dovodi do manjka radne snage za domaće privrednike, koji ne mogu da se takmiče sa stranim firmama zbog njihovog povlašćenog položaja”, rekao je Drakulić.

Naglasio je da on nije protiv stranih direktnih investicija, da su one potrebne Srbiji, ali da domaći privrednici traže ravnopravan tretman.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis