Biznis lideri

Drakulić: Stranci privilegovani, domaći privrednici se plaše da ulažu u Srbiji

Komentari

Autor: FoNet

20/05/2021

-

14:19

Drakulić: Stranci privilegovani, domaći privrednici se plaše da ulažu u Srbiji
Drakulić: Stranci privilegovani, domaći privrednici se plaše da ulažu u Srbiji - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik kluba "Privrednik" Zoran Drakulić upozorio je danas da sam podatak da su strani investitori u Srbiji dobili 14,5 puta više subvencija od domaćih, sve govori, a i taj mali deo domaćih su kompanije bliske vlasti i to je, kako kaže, veliki problem.

Drakulić je, na onlajn debati "Rast kroz strane direktne investicije: kako i za koga", ukazao da neće biti velikog privrednog rasta bez domaćih investicija, ali se mnoge od domaćih kompanija plaše da investiraju u Srbiji, jer ne osećaju sigurnost i onda novac plasiraju u regionu.

On je istakao da u Privredniku postoje dva-tri vlasnika kompanija koji planiraju po milijardu evra u narednom periodu, ali da u Srbiji, zahvaljujući politici subvencija strancima, imaju nelojalnu konkurenciju.

Minimalac da bude 60.000 dinara

Drakulić je istakao da u njegovoj kompaniji nema plate ispod 60.000 dinara i ocenio da dobar deo poslodavaca dobro plaća, te da nijedna od firmi okupljenih u Privredniku ne isplaćuje minimalac.


"Niko ne plaća manje od 50.000 dinara. To je minimum koliko radnik mora da ima u Srbiji. I na taj iznos država treba da se odrekne poreza, pa da to bude minimalac", rekao je Drakulić.

On je naveo i da Srbija ima problem sa nedostatkom radne snage i naveo primer da inženjer neće za 1.500 evra plate iz Beograda da ode u Boljevac da radi, pa je njegova kompanija kontaktirala agente da iz Indije agažuju inženjere koji rade za 500 evra.

"Mi nismo tražili subvencije, ali kad vidimo da strane kompanije dobijaju 180.000-200.000 evra po radnom mestu, onda to nije u redu. Imamo primer domaće fabrike nameštaja u Jagodini, gde je onda dovedena strana kompanija sa istim proizvodnim programom, koja je dobila besplatno zemljište i subvencije po zaposlenom radniku - to je nelojalna konkurencija. Takvih primera ima na stotine", rekao je Drakulić.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić naglasio je da su strane investicije za Srbiju bile važne u jednom periodu, ali da je važno videti ulaže li se u industriju ili u tržne centre, poslovne prostore i stanove. Kako je objasnio, ta druga vrsta investicija ne doprinosi razvoju privrede i zato je važno što veći broj investicija privući u industriju, poljoprivredu i IT sektor.

profimedia

 

"Generalno, strane investicije su dobrodošle, ali problem je što imaju povoljnije uslove u odnosu na domaće, koje su suočene sa raznim administrativnim preprekama, reketiranjem, a postoje i privilegovani biznismeni bliski vlasti. A da bi se privreda dugoročno razvijala, mora da se osloni na sopstvene snage, ne na strane investitore, zaključio je Arsić.

Predsednica Centra za visoke ekonomske studije Kori Udovički ocenila je da su strane investicije bile neophodne u jednom periodu, jer je državna privreda bila potpuno razrušena i nije bilo kapitala da je oživi. Ona je na primeru Topličkog okruga ilustrovala stanje kako su, zahvaljujući stranoj fabrici ljudi dobili posao, ali nema nikakve mogućnosti daljeg razvoja te kompanije i njenog proizvodnog programa, a time ni daljeg razvoja tog kraja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis