Biznis lideri

Ko su "startap zvezde budućnosti"?

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

11:57

Ko su "startap zvezde budućnosti"?
Ko su "startap zvezde budućnosti"? - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

"Svet posle kovida i novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja“ centralna je tema Kopaonik biznis foruma (KBF), koji će od 24. do 27. maja u Beogradu okupiti više od 130 učesnika, a čiji će gost biti i profesor Branko Milanović, svetski poznati istraživač teme nejednakosti.

Jedna od tema biće i “Startapi koji iz Srbije menjaju svet”. Članovi Inicijative “Digitalna Srbija” koji su ostvarili svetski uspeh u različitim segmentima digitalnog ekosistema, predstaviće na ovom panelu biznise koji su, prema njihovom mišljenju, “startap zvezde budućnosti”.

Učesnici ovog panela razgovaraće o tome kakva podrška je potrebna ovim tehnološkim preduzetnicima i kako svi mi možemo da pomognemo da se u narednim godinama u Srbiji osnuje daleko više tehnoloških kompanija koje svojom inovativnošću mogu da promene svet, a svojim ubrzanim rastom iz korena promene srpsku ekonomiju.

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije

U planu je i panel “Povratak u digitalnu Srbiju”, a učesnici će objasniti kako su odlučili da posle školovanja i rada u inostranstvu vrate u našu zemlju i da biznis razviju u Srbiji.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović u izjavi za Tanjug ističe da će prvi put KBF biti održan u hibridnom formatu, jer je skupu koji organizuje SES odložen termin, promenjeno mesto održavanja i na kraju zbog pandemijskih prilika promenjena i forma. Objašnjava da će 28. KBF biti manje - više onlajn događaj, ali i da će svi panelisti, moderatori, plenarni govornici i specijalni gosti biti prisutni u hotelu Metropol, sa limitiranom publikom.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u privredi Srbije, Vlahović ističe da je činjenica da će u prvom kvartalu 2021. godine Srbija imati rast veći od jednog procenta, što govori da je realno očekivati da će rast u celoj 2021. godini biti iznad pet procenata, možda i svih šest procenata koliko je projektovala Vlada Srbije.

Zdravstvo među ključnim temama

Na početku i na kraju "Kopanik biznis foruma" biće paneli posvećeni zdravstvu.

"Mislim da je to u ovom trenutku ključna tema. Govorićemo o stanju u zdravstvu u Srbiji, kako je taj sistem prošao i prolazi kroz pandemijsku krizu. Hoćemo da govorimo i o naučnom napretku u zdravstvu i kako to može doprineti unapređenju kvaliteta personalizovane medicine u Srbiji", navodi Vlahović.


"Očekujem da se privreda Srbije do kraja ove godine vrati na pretkrizni nivo. Koliko brzo će se to desiti zavisi od performansi naših tradicionalnih privrednih grana, mislim na poljoprivredu, industriju i građevinarstvo. To su dominantni stvaraoci BDP-a u Srbiji. Komparativno gledano, privreda Srbije prošle godine nije imala dramatičan pad, koji je između ostalog predupređen i masivnom intervencijom kroz paket podrške privredi u 2020. koji se nastavlja i u ovoj godini.
Svakako ćemo imati visoki rast i u 2021, a hoćemo li ga ponoviti i u 2022. godini, zavisi u kojoj meri će rasti ukupne investicije. One se sada nalaze na nivou od 22,8 procenata BDP-a. Te investicije moraju da budu pogurane ne samo nivoom kapitalnih ili državnih investicija, ne samo stranim privatnim investicijama, nego i domaćim privatnim investicijama", smatra Vlahović.

KBF će imati više specijalnih gostiju, a organizatori posebno ističu učešće profesora Branka Milanovića, koji u svetu poznat sa knjigom „Globalna nejednakost“. Vlahović napominje da je reč o profesoru koji godinama istražuje temu nejednakosti i dodaje da će biti prisutna i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, kao i gotovo svi ministri iz ekonomskih resora, direktori privatnih velikih kompanija i banaka, direktori velikih javnih preduzeća. Najavljuje se prisustvo i predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, ambasadora zemalja EU i SAD, kao i domaćih profesora i akademika.

Komentari (0)

Biznis