Biznis vesti

Wine Vision: Najbolja vina sveta ponovo u Beogradu – spoj tradicije, biznisa i vrhunskog hedonizma

Komentari
Euronews Srbija

Autor: Euronews Srbija

19/11/2025

-

19:15

veličina teksta

Aa Aa

Wine Vision by Open Balkan i ove godine, od 22. do 25. novembra, pretvara Beograd u evropsku prestonicu vina. Manifestacija koja se za samo četiri godine probila među najveće vinske događaje na kontinentu ponovo okuplja najbolje vinarije regiona i Evrope, potvrđujući snažan rast vinske kulture na Balkanu. Posetioce očekuje bogat program, stotine premijernih vina i vrhunski gastronomski sadržaji, dok su organizatori najavili i rekordan broj stranih gostiju iz vinskog i ugostiteljskog biznisa.

Sve detalje u emisiji "Hajde da razgovaramo" otkrili su naši sagovornici – Uroš Urošević, stručni saradnik festivala, i Igor Luković, vinski novinar i takođe saradnik Wine Visiona.

Prema rečima Igora Lukovića, Wine Vision je danas mnogo više od festivala za ljubitelje vina – to je ozbiljna međunarodna platforma za biznis u vinskoj industriji.

"S jedne strane, ovo jeste događaj za ljubitelje vina. Ali ono što moramo da pomenemo, Wine Vision je pre svega sajam usmeren na posao. Vinskoj industriji Balkana i šire ovo je postalo ključno mesto susreta", kaže Luković.

Ove godine, festival okuplja preko 600 izlagača iz 34 zemlje, među kojima su i najpoznatiji evropski i svetski vinski regioni. Fokus ostaje na Otvorenom Balkanu – Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji – ali Beograd će ugostiti i vinarije iz Amerike, Australije, pa čak i Gruzije i drugih manje poznatih "egzotičnih" vinskih zemalja.

"Na jednom mestu imate prvoligašku selekciju vina iz celog sveta. Posetiocima savetujem da prouče listu izlagača i naprave plan, jer je nemoguće sve obići i sve probati", ističe Luković.

Euronews Srbija

 

Pored izlagača, festival privlači i stotine trgovaca i distributera iz celog sveta. Prema podacima Privredne komore Srbije, samo u prva dva dana zakazano je preko 1600 B2B sastanaka, što govori o sve većem ekonomskom značaju manifestacije.

"Dolaze i vinski eksperti, novinari, ocenjivači, nosioci titule Master of Wine. Ove godine stiže i Rod Smith, predsednik Instituta za Master of Wine. To je ogroman kompliment za naš region", dodaje Luković.

Food Vision: Kulinarstvo kao jednako važan deo vinske priče

Uroš Urošević podseća da je festival već četvrtu godinu zaredom proširen svojim gastronomskim segmentom – Food Vision by Open Balkan.

"Vino i hrana su nerazdvojni. Food Vision ima ključnu ulogu jer podiže celokupni ugostiteljski i turistički doživljaj", objašnjava Urošević.

Ovaj deo festivala obuhvata nekoliko važnih celina - takmičenje mladih kuvara, fokusirano na buduće profesionalce kojima se pruža prilika da uče od vrhunskih autoriteta.

Masterclass sesije i radionice renomiranih kulinarskih stručnjaka iz celog sveta – Kine, Japana, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva i regiona.

Gastro-teatar, u kojem najbolji restorani iz Srbije, kao i ove godine Makedonije i Albanije, pripremaju specijalne večere za publiku. Kompletan prihod gastro-teatra ide u humanitarne svrhe.

Urošević otkriva da će se predstaviti i moderna interpretacija tradicionalnih srpskih jela, pripremljenih od strane naših najpoznatijih šefova.

"Imaćemo savremene verzije mućkalice, belmuža, vojvođanskih gomboca… Kako će ta jela izgledati ostavljamo kao iznenađenje. Ideja je da se stara srpska kuhinja dovede na nivo fine dining-a", poručuje on.

Ove godine dolaze i gosti sa Michelin zvezdicama, kao i višestruki šampion prestižnog Bocuse d'Or takmičenja Jimi Erikson.

"Svi oni su oduševljeni našom dobrodošlicom, energijom i gostoprimstvom. A kroz druženja u večernjim satima u najboljim beogradskim restoranima, upoznaju i pravi duh našeg ugostiteljstva", dodaje Urošević.

Open Balkan Wine Trophy: ocene koje potvrđuju svetski kvalitet

Poseban deo festivala je i takmičenje Open Balkan Wine Trophy, rezervisano za vina iz zemalja Otvorenog Balkana. Žiri čine međunarodni stručnjaci koji ocenjuju vina na najvišem profesionalnom nivou.

"Interesantno je da su rezultati ocenjivanja gotovo identični onima sa takmičenja u Londonu ili Berlinu", objašnjava Luković.

Euronews Srbija

 

On dodaje da ekspertima nije dovoljno da samo probaju vina – cilj je da razumeju region, terroir i tradiciju.

"Oni obilaze vinograde, slušaju priče vinara, upoznaju sorte, zemlju, podneblje. To je važno jer kasnije, na svetskim tržištima, znaju da prepoznaju i ispričaju priču o našim vinima".

Kvalitet vina iz Srbije i regiona, prema Lukoviću, danas je nesporan.

"Mi nemamo čega da se stidimo. Naša vina već osvajaju međunarodna priznanja. Činjenica da se vrhunski stručnjaci rado vraćaju ovde – govori sve".

Autohtone sorte – velika prednost Srbije

Govoreći o vinskom identitetu Srbije, Luković ističe da su domaće autohtone sorte ulaznica za svetsku scenu.

"Strane vinske javnosti odmah zanima – šta imate lokalno. A mi imamo Prokupac, Probus, Sedušu, Bagrinu, Grašac, Tamjaniku… Naša vinska tradicija je starija nego u mnogim delovima Evrope. A kada stranci probaju internacionalne sorte iz Srbije, oduševljeni su našim terroirom. Šardone iz Srbije nije isti kao onaj iz Australije ili Burgundije, Cabernet Sauvignon ima potpuno naš pečat. To je naša unikatnost".

Luković zaključuje da je regionalni vinski razvoj na putu rasta.

"Kvalitet imamo. Treba raditi na većoj površini vinograda, ali idemo u pravom smeru".

Wine Vision by Open Balkan i ove godine potvrđuje da Beograd postaje važno mesto na mapi globalnog vinskog sveta. Spoj tradicije, posvećenosti i internacionalnog pristupa stvara manifestaciju koja iz godine u godinu postavlja više standarde — i u vinu, i u gastronomiji, i u ukupnom turističkom doživljaju regiona.

Komentari (0)

Biznis