Biznis vesti

Kompanija Snupa Doga prvi put ulaže u evropski startap koji se bavi kanabisom

Komentari

Autor: Euronews/Pascale Davies

12/10/2021

-

19:58

Kompanija Snupa Doga prvi put ulaže u evropski startap koji se bavi kanabisom
Kompanija Snupa Doga prvi put ulaže u evropski startap koji se bavi kanabisom - Copyright AP/Chris Pizzello

veličina teksta

Aa Aa

Američki reper Snup Dog odlučio je da uloži novac u rastuću evropsku industriju kanabisa. On je jedan od osnivača kompanije Kaza Verde (Casa Verde), investicionog fonda koji se fokusira na industriju kanabisa.

Kako je saopšteno iz Kaze Verde, uložili su 15 miliona dolara (13 miliona evra) u portugalsku startap firmu za medicinski kanabis Ejskan (AceCann), što je prva investicija. To je prva investicija ove američke kompanije u Evropi.

Izvršni direktor Ejskana Pedro Gomeš rekao je za portal Sifted da ovo ulaganje znači da se u njihov startap veruje. 

"Znajući da nam se Kaza Verde pridružio, uz njihove rezultate u SAD i činjenicu da im je ovo prva investicija u Evropi, definitivno je dokaz kvaliteta za nas", rekao je Gomeš.

Portugalski startap, osnovan 2019. godine, saopštio je da će ova sredstva da iskoristi za razvoj "najsavremenijeg proizvodnog pogona" u Vendas Novasu, nedaleko od Lisabona.

"Odlučili smo da obavljamo svoj posao u zatvorenom objektu, što nas već razlikuje od većine evropskih projekata", rekao je Gomeš.

Na internet-stranici Ejskana piše da legalizacija kanabisa zahvata čitavu Evropu, pa da samim tim i oni predviđaju veliki rast tražnje za kanabisom i ekstraktima visokog kvaliteta.

Evropski "talas" kanabisa

Iako je kanabis u Evropi ilegalan, neke zemlje dozvoljavaju upotrebu u medicinske svrhe, a industrija brzo raste.

Očekuje se da će evropsko tržište kanabisa dostići 3,2 milijarde evra do 2025. godine, prema Evropskom izveštaju o kanabisu.

Već je 60.000 ljudi prvi put u Evropi moglo da pristupi lekovima od kanabisa 2020. godine, što je ukupno dovelo do 185.000 pacijenata za godinu dana.

Nemačka bi u dogledno vreme mogla da legalizuje kanabis za sve odrasle osobe jer su sve tri stranke koje učestvuju u koalicionim pregovorima nakon septembarskih izbora za za ublažavanje zabrane posedovanja kanabisa.

Očekuje se da će se još evropskih zemalja, uključujući Švajcarsku i Holandiju, otvoriti mogućnostima legalizacije kanabisa u narednih nekoliko godina.

Komentari (0)

Biznis