Biznis vesti

Mali: Privredni rast Srbije biće najmanje sedam odsto, dobro smo reagovali na krizu koju je izazvala pandemija

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2021

-

13:36

Mali: Privredni rast Srbije biće najmanje sedam odsto, dobro smo reagovali na krizu koju je izazvala pandemija
Siniša Mali objasnio kako izgleda prijava za 100+100 evra i prelazak na e-fiskalizaciju - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će rast Srbije ove godine biti najmanje sedam odsto i podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) popravio svoju projekciju privrednog rasta za našu zemlju na 6,5 odsto.

Govoreći na Ekonomskom panelu "Može li ekonomija da se vrati u budućnost", Mali je rekao da će to biti jedan od tri najbolja rezultata u Evropi.

Istakao je da bi za takav privredni rast Srbije preduslov bio brzo, efikasno i pravovremeno reagovanje države na krizu izazvanu pandemijom.

Mali je podsetio da je Srbija na krizu reagovala kroz tri paketa mera i za njih je izdvojila osam milijardi evra, što je skoro 18 odsto BDP-a Srbije.

Podsetio je da je Srbija prošle godine počela da se bori na dva fronta - zdravstveni i ekonomski.

Mali je istakao da se Srbija borila protiv pandemije koronavirusa, za živote građana, da je brzo nabavljala medicinsku opremu, respiratore, kao i da je u jednom trenuku naša zemlja bila prva po broju vakcinisanih.

Drugi front, ukazao je, bio je za privredu, za očuvanje radnih mesta i preduzeća, u čemu, navodi Mali, mnoge razvijenije zemlje nisu uspele da se snađu, te da su čak u Americi ljudi ostajali bez posla i da su fabrike zatvarane.

"Našim merama, koje su bile precizne, doveli smo do toga da smo bili uspešni u borbi protiv najveće ekonomske krize koja je pogodila svet", rekao je Mali i dodao da je Srbija imala najniži privredni pad u Evropi od minus 0,9 odsto.

Unsplash

 

Bez Južnog toka, Srbija sada ne bi imala gas

Ministar finansija rekao je da je u trenutnim energetskim izazovima za Srbiju od velikog značaja što je izgrađen Južni tok, te da bi bez njega sada naša zemlja bila u velikom energetskom problemu. On je istakao da je trebalo izdržati pritisak sa svih strana da se Južni tok ne izgradi.

"Da nismo napravili taj gasovod, mi bismo imali ogroman problem, nama niko ne bi mogao da pomogne i izveze gas", rekao je Mali.

Ukazao je da u svetu vlada velika energetska kriza, da pojedine zemlje nemaju dovoljno struje za fabrike, proizvodnju i domaćinstva, i da ponovo aktiviraju termoelektrane.

Mali je istakao da Srbija, uprkos tim problemima na svetskom tržištu, ima stabilnu cenu gasa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis