Biznis vesti

Ministarstvo: Energenata ima dovoljno, ali pokrećemo krizni plan da bismo obezbedili sigurno snabdevanje gasom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2021

-

13:42

Ministarstvo: Energenata ima dovoljno, ali pokrećemo krizni plan da bismo obezbedili sigurno snabdevanje gasom
Ministarstvo: Energenata ima dovoljno, ali pokrećemo krizni plan da bismo obezbedili sigurno snabdevanje gasom - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Energetska situacija u Srbiji je stabilna uprkos krizi na energetskim tržištima u Evropi, a obezbednjeno je dovoljno energenata za privredu i domaćinstva, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike posle sastanka Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima.

Na sastanku je rečeno da je neophodno upotrebiti sve mehanizme za očuvanje srpskog energetskog sistema, jer pored globalne energetske krize, na sistem može da utiče i povećanje potrošnje u prvih devet meseci ove godine.

Kako se dodaje u saopštenju na sastanku su predstavljeni izveštaji Srbijagasa, EPS i EMS o popunjenosti skladišta, količini energenata koje se uvoze, projekcijama o potencijalnom uvozu i očekivanja o potrošnji.

"Toplane u Srbiji imaju dovoljne količine energenata, a procenat ugovorenih snabdevanja biće dovoljan za isporuku toplotne energije za predstojeću zimsku sezonu", rečeno je na sastanku na kojem je najavljeno da će biti pokrenut krizni plan.

Krizni plan će, kako dodaju biti pokrenut, radi obezbeđenja sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz decembra 2018. godine, kao i da za naredne sastanke budu prikazane sve projekcije u vezi sa kupovinom energije i energenata i planom za obezbeđivanje neophodnih količina.

Na sastanku Posebne radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, učestvovali su i predstavnici Agencije za energetiku Republike Srbije, Javnog preduzeća Srbijagas, Elektroprivrede Srbije, AD Elektromreže Srbije, Naftne industrije Srbije, Poslovnog udruženja Toplane Srbije, JKP Beogradske elektrane, Grada Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis