Biznis vesti

Mali: Rebalans se radi zbog dobrih rezultata, kako bi se novac raspodelio na bolji standard građana i kapitalna ulaganja

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2021

-

12:31

Mali: Rebalans se radi zbog dobrih rezultata, kako bi se novac raspodelio na bolji standard građana i kapitalna ulaganja
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da se rebalans budžeta za ovu godinu radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci kako bi se taj novac raspodelio na bolji standard građana, kao i dalja kapitalna ulaganja. 

On je, obrazlažući pred poslanicima u Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu, rekao da se naša ekonomija znatno brže oporavlja od svih predviđanja i da treba da budemo zadovoljni zbog toga.

"U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog. Rebalans je prevashodno razvojni, a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine", rekao je Mali.

Dodao je da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara. Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijard). Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsgto se odnosi na donacije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis