Politika

Mali: Već narednih dana ćemo znati koliko će biti povećanje plata i penzija sledeće godine

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

10:49

Mali: Već narednih dana ćemo znati koliko će biti povećanje plata i penzija sledeće godine
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da danas počinje isplata subvencija za troškove prelaska na novi model fiskalizacije i najavio da će u utorak rebalans budžeta za ovu godinu biti pred poslanicima u parlamentu, a da će već naredne nedelje na vladi biti usvojen i predlog novog budžeta za 2022. godinu.

"Sutra ću u parlamentu braniti predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, a već naredne nedelje očekujem na vladi predlog budžeta za 2022. godinu, koji će biti pozitivan i razvojni budžet, sa većim platama i penzijama, i većom minimalnom zaradom za 9,4 odsto", rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Mali je istakao da će se već u narednih nekoliko dana znati koliko će biti uvećane plate i penzije, pošto se završava rad na izradi novog budžeta za 2022. godinu. Kada je reč o subvencijama za prelazak na novi model fiskalizacije odnosno zamenu fiskalnih kasa, Mali je rekao da za poreske obveznike koji su se prijavili danas počinje isplata odnosno da se neće čekati da istekne rok za prijavljivanje da bi se novac počeo uplaćivati. Objasnio je da će isplate ići nedeljno, kako se privrednici budu prijavljivali za subvencije.

Prijavljenim privrednicima će se uplaćivati po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu i još toliko po fiskalnom uređaju, s tim što će onima koji nisu u sistemu PDV-a biti uplaćen iznos veći za 20 odsto. Prijavljivanje je počelo 15. oktobra i trajaće do 31. januara sledeće godine, podsetio je Mali.

"Prosečna plata u decembru oko 620 evra"

Govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, Mali je rekao da u budžetu ostvaren bolji rezultat od očekivanog za oko 1,5 milijardi evra i da je sasvim realno očekivanje da će srpski BDP ove godine zabeležiti rast od najmanje sedam odsto. Mali očekuje da će prosečna plata u decembru iznositi između 618 i 620 evra.

Takođe, deficit budžeta će iznositi 4,9 odsto, umesto očekivatnih 6,9 odsto BDP-a, a javni dug na kraju 2021. iznosiće 58,2 odsto, rekao je ministar. Napomenuo je da je javni dug u EU 97 odsto BDP-a.

Mali je podsetio da 1. novembra počinje isplata drugih 30 evra pomoći svima građanima koji su se za tu pomoć prijavili i da će taj nova prvo dobiti penzioneri.

Tako će penzioneri 1. novembra dobiti po 30 evra, a ostali građani 2. i 3. novembra, dodao je Mali. Građani koji se nisu raniji prijavili za pomoć 30 plus 30 evra ili su sada stekli uslove, na primer, postali punoletni, mogu da se prijave za isplatu 20 evra u decembru - od 15. do 30. novembra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija