Biznis vesti

Mali: Rebalans budžeta zbog kapitalnih projekata i pomoći građanima

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2021

-

14:00

Mali: Rebalans budžeta zbog kapitalnih projekata i pomoći građanima
Mali: Rebalans budžeta zbog kapitalnih projekata i pomoći građanima - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2 odsto na 7,8 odsto BDP-a, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra u prvih devet meseci ove godine i većih izdvajanja za kapitalne ivesticije.

Mali je posle sednice Vlade rekao Tanjugu da će tako deficit budžeta ove godine iznositi 4,9 odsto BDP-a umesto planiranih 6,9 odsto.

"Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa bužeta - kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2 odsto BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8 odsto BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte", rekao je Mali.

On je dodao da je drugi razlog nastavak pomoći građanima i dalji rad na podizanju njihovog životnog standarda.

"Mi smo u rebalansu obezbedili dovoljno novca i da isplatimo dodatnih 20 evra pomoći smo obećali građanima u decembru", naveo je Mali.

Minsitar finansija je istakao da će učešće javnog duga u u 2021. iznositi 58,2 odsto BDP-a.

Mali je naglasio da je usvojanje predloga rebalansa budžeta za ovu godinu sa tim rezultatima lepa vest za građane Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis