Biznis vesti

Srbiji predat prvi Štadlerov brzi voz, organizovana probna vožnja

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

10:47

Srbiji predat prvi Štadlerov brzi voz, organizovana probna vožnja
Euronews/Lana Lukić - Copyright Euronews/Lana Lukić

veličina teksta

Aa Aa

Srbiji je danas predat novi Štadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije "Stadler Bušnang AG". Brzi voz može da ide brzinom od 200 kilometara na sat i prvi je dabl-deker, odnosno voz na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji.

Voz je opsosobljen za ETCS (Evropski sistem upravljanja vozovima) - oblik signalizacije koji koriste mnoge evropske zemlje koje mogu upravljati vozovima iz centra. U Srbija vozu ističu da je Srbija dobila prvi voz prilagođen tom sistemu.

Primopredaji brzog voza u železničkoj stanici "Novi Beograd," prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici kompanije "Stadler Bušnang AG" i ambasade Švajcarske u Beogradu.

Takođe prisustvovali su i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i ambasador Švajcarske Urs Šmid.

Euronews/Lana Lukić

 

Inače, brzi voz je stigao u sredu 27.oktobra u Suboticu, a preostala dva voza trebalo bi da budu isporučeni do kraja godine.

Nakon predstavljanja karakteristika brzog voza, organizovana je probna vožnja do Železničke stanice "Beograd Centar". Ugovor sa kompanijom" Štadler" o nabavci brzih vozova potpisan je u aprilu ove godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su decenijama uništavani resursi i da pruge nisu bile održavane, a vozovi su bili stari.  

"Danas možemo da s epohvalimo da smo kupili tri ovakve fantastične garniture koje vrede gotovo 52 miliona evra i kojima će građani uskoro moći da se voze najmodernijim prugama, brzinama do 200 kilometara na čas", rekao je Vučić  

Kako je dodao, nada se da će do 1. marta biti završeni svi testovi i da će vozovi moći da krenu na relaciji od Beograda do Novog Sada.  

"Ovo je nova Srbija i novo vreme i nešto na šta nismo navikli i što ćemo tek da vidimo. To je da Srbija bude uspešna i samo Srbija će imato ovakve vozove u regionu", rekao je Vučić  

Kako je istakao, ponosan je što će ovakvi vozovi saobraćati srpskim prugama.  

Najvljeno da će putovanje između Beograda i Novog Sada trajati pola sata

Vozovi će saobraćati na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad koja će, kako je najavljeno, građevinski biti završena do kraja godine. Nakon toga sledi testiranje brze pruge i vozova, a građani će do marta moći da putuju novim i modernim vozovima. Putovanje između Beograda i Novog Sada trajaće samo pola sata.

Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tender za nabavku vozova bio je renomirani švajcarski proizvođač Štadler, sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).

U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora. U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

Euronews/Lana Lukić

 

Takođe, postoji wifi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar. Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

"Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajace oko 48 do 52 minuta", rekao je ranije Momirović.

Komentari (0)

Biznis