Biznis vesti

APR: Izdato gotovo 25 odsto više građevinskih dozvola nego prošle godine

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

16:39

APR: Izdato gotovo 25 odsto više građevinskih dozvola nego prošle godine
APR: Izdato gotovo 25 odsto više građevinskih dozvola nego prošle godine - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Tokom devet meseci ove godine izdato je gotovo 25 odsto više građevinskih dozvola u odnosu na isti period 2020, saopštila je danas Agencija za privredne registre (APR).

U istom periodu preko informacionog sistema Centralne evidencije objedinjenih procedura podneto je 103.989 zahteva za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju objekata, što je za 21,4 odsto više nego u istom periodu lane.

Povećan je i broj izdatih rešenja o odobrenju izvođenja radova na adaptaciji, rekonstukciji ili dogradnji postojećih objekata i to za 31,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Agencija navodi da je nedavno pustila u rad novu verziju informacionog sistema koja je obezbedila veći nivo stabilnosti softverske platforme i veliki broj novih funkcionalnosti za sve korisnike sistema, od podnosilaca zahteva za izdavanje eDozvola, investitora, nadležnih organa koji izdaju akta, pa sve do institucija sa javnim ovlašćenjima koje učestvuju u objedinjenoj proceduri.

Uvođenje elektronsko plaćanje taksi i naknada za sprovođenje postupka objedinjenje procedure preko sistema eUprave znatno je unapredilo i ubrzalo postupak izdavanja eDozvola, a integracijom sa Adresnim registrom i Katastrom nepokretnosti omogućeno je automatsko preuzimanje adresnih podataka, kao i validacija brojeva katastarskih parcela.

Omogućeno je i automatsko preuzimanje podataka o pravnim licima registrovanim u APR, čime je skraćeno vreme potrebno za unos podataka i obezbeđena njihova tačnost

Komentari (0)

Biznis