Biznis vesti

Potpisan ugovor za gradnju depoa za metro na Makiškom polju - određeni rokovi za prvu liniju

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

03/11/2021

-

14:13

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ugovorni sporazum za Projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju potpisan je danas u Beogradu.

Potpisivanju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i i ovlašćeni predstavnik kompanije "Pauer Čajna" Jang Bo.

"Danas se u Beogradu desila istorija. Najvažnji cilj za Beograd je da dobije metro", rekao je nakon potpisivanja sporazuma zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i dodao da Beograd konačno ulazi u grupu metropola koje će imati metro.

Kako je rekao, sve prigradske opštine će biti povezane sa centrom grada modernom gradskom železnicom, što znači da će "Beograd konačno postati jedinstvena celina".

Izgradnja beogradskog metroa, kako je predviđeno, počeće ovog meseca radovima na gradnji depoa na Makiškom polju.

Do kraja 2028. godine biće izgrađena prva linija metroa od Makišnog polja do Mirijeva, a do 2030. godine i druga linija od Mirijeva do Bežanije.

"Jedan grad kao što je Beograd ne može da se razvija bez metroa. Ovaj projekat donosi perspektivu ovom gradu, građanima Beograda, ali i Srbije", rekao je ministar građevinarstva i infrastrukture Tomislav Momirović koji je dodao da će prva linija metroa krenuti 2028. godine.

Francuske kompanije radiće na obezbeđivanju kompozicija i izgradnji podsistema, a Kinezi će izvoditi građevinske radove.

Mali: Gradnja počinje 22. novembra

Ministar Mali ranije je izjavio da građani Beograda i Srbije decenijama čekaju da se metro izgradi i dodao da su za taj metro urađene ozbiljne analize i studije. Potpisivanje današnjeg ugovora, kaže Mali, posledica je višegodišnjeg napornog rada Vlade Srbije, Grada Beograda, kao i francuskih i kineskih partnera.

"Potpisivanjem ovog sporazuma rormalno zvanično počinjemo sa izgradnjom prve linije metroa u Beogradu. 22. novembra ćete na Makiškom polju videti veliki broj radnika i mašina", rekao je Siniša Mali.

Mali je kazao da će budući metro imati tri linije metroa, da će prva linija ići od Makiškog polja do Mirijeva, druga od Mirijeva do Železnika, a treća će podrzumevati poroširenje BG voza i tramvajskog sistema.

"Polako, ali sigurno Beograd se okreće šinskom sistemu, koji je ekološki prihvatljiv, efikasniji i brži", rekao je Mali.

 

 

 

Komentari (0)

Biznis