Biznis vesti

Državni sekretar otkrio koliko će biti povećanje plata i u kojim sektorima se planira povećanje broja zaposlenih

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

12:33

Državni sekretar otkrio koliko će biti povećanje plata i u kojim sektorima se planira povećanje broja zaposlenih
Državni sekretar otkrio koliko će biti povećanje plata i u kojim sektorima se planira povećanje broja zaposlenih - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović ponovio je danas da je budžetom za 2022. godinu na nivou države predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto u proseku. Stevanović je za Prvu televiziju pojasnio da je predviđeno povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porasti osam odsto, i dodao da za to ima dovoljno novca u budžetu. 

"Želimo da obezbedimo trajan, stabilan i stalan rast plata. Država ne želi da dovede sebe ponovo u poziciju da mora da smanjuje plate. Daleko smo od toga. Totalno smo preokrenuli putanju i usmereni smo na rast životnog standarda, povećavamo plate i penzije i to trajno", rekao je Stevanović i dodao da država vodi računa i o zapošljavanju novih kadrova te da se za narednu godinu planira povećanje broja zaposlenih kako u zdravstvu, tako i u nauci, obrazovanju…

Govoreći o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu, državni sekretar je ocenio da su na pregovorima tokom avgusta i septembra, i poslodavci i sindikati i država bili na istom zadatku.

"Nama je cilj da u kratkom roku izjednačimo minimalnu potrošačku korpu sa minimalnom zaradom. I na odličnom smo putu da to i uradimo", rekao je Stevanović i pojasnio da je pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom veća od 80 odsto.

Stevanović je istakao i da u poslednjih nekoliko godina zarade rastu i u privatnom sektoru, u proseku iznad sedam odsto, i to mnogo brže nego inflacija. Kada je reč o penzijama, Stevanović je podsetio da je švajcarska formula u primeni od 2020. godine i da Srbija ima stabilan penzioni sistem.

"Država pored švajcarske formule koristi svaki fiskalni prostor da pomogne penzionerima i tako se oduži našim najstarijim građanima koji su podneli ogroman deo tereta", rekao je Stevanović.

On je podsetio i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali obećali da će već u februaru svim penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od po 20.000 dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis