Biznis vesti

Nikolić za Euronews Srbija o budžetu: Rast plata jeste veliki, ali je sve odmereno i održivo planirano

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

13:33

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

"Uvek se kaže da će budžet biti razvojni i stabilizacioni, ali kada vidimo okolnosti u kojima se pravi, nezahvalno je reći kakva će biti sutuacija dogodine u vezi sa zdravstvenom krizom koja je jako rizična. Možemo reći da je budžet konzervativno i oprezno planiran", izjavio je Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta za Euronews Srbija. On je napomenuo da je prilikom projektovana prihoda i rashoda državne kase za sledeću godinu cilj bio da se održe trenutni povoljni ekonomski pokazatelji.

On je naveo da je predviđen blagi rast ukupnih primanja i prohoda od 1,9 odsto, pad rashoda i da je ideja da se održi impresivan rast od 7 odsto, a s druge strane i standard stanovništva, kao i da se pritom ne ugroziti deficit od tri odsto kako bi se postiglo dalje smanjenje javnog duga.

Na pitanje da li domaća privreda može da podnese najavljeno povećanje minimalne zarade, plata i penzija, Nikolić odgovara da ako pođemo od planiranog rasta od 4,5 odsto i uvažavajući inflaciju koja će biti prilična, možemo reći da je projektovan rast zarada postavljen konzervativno.

"Rast penzija od 5,5 odsto sa jednokratnom isplatom pomoći od 20.000 dinara je odbro postavljeni i predstavlja pokušaj da se budžetski okvir i fiskalna pozicija zemlje ne ugroze na način kako smo to nekada imali. Mislim da porast plata jeste veliki, ali da je sve odmereno i održivo planirano. Mislim da je princip opreznosti prisutan prilikom projekcije, što je u ovom trenutku jako dobro", rekao je Nikolić.

Da li je moguće smanjenje javnog duga?

Predviđeno je i da javni dug do kraja sledeće godine bude 55, 5 odsto BDP, a Nikolić napominje da je to značajno ispod 60 odsto. On objašnjava da prelazimo na putanju smanjenja duga što će biti izazovno, jer su, kako kaže, gotovo sve zemlje Evrozone u junu u odnosu na isti mesec prošle godine imale primetan dalji rast, dok su Irska, Danska i Srbija izuzetak.

"Čak je na srednji rok fiskalnom strategijom planiran dalji pad zaduženosti. Ako se stvari budu ovako povoljno odvijale, onda je to dobro", smatra Nikolić.

On napominje da sa 486 milijardi dinara za kapitalna ulaganja država insistira na održanju jako visoke investicione aktivnosti.

"Kapitalni izdaci su 7,3 odsto što je drugu godinu za redom neverovatno visoko. Uložena sredstva će pomoći da se održi privredna aktivnost. Zdravstvena kriza će i dalje trajati i možemo očekivati i nove pakete pomoći, iako oni nisu projektovani ovim budžetom", poručio je Nikolić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović za Euronews Srbija kaže da  je resorno ministarstvo oprezno i konzervativno planiralo prihode za narednu godinu.

"U skladu sa fiskalnom strategijom mi smo procenili inflaciju na 3,7 procenata za narednu godinu, dok smo prihode planirali samo za 1,9 odsto više u odnosu na ovogodišnje izvršenje. Pristupili smo odgovorno, konzervativno i oprezno kada je u pitanju planiranje prihoda, a verujemo da će od sredine naredne godine doći do stabilizacije inflacije i do postizanja ciljane od 3,7 odsto, koju smo definisali fiskalnom strategijom", rekao je Stevanović.

 

Euronews Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis