Biznis vesti

Drugi kovid budžet: Kako je skrojena državna kasa za 2022. godinu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/11/2021

-

22:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prošle nedelje Vlada Srbije usvojila je predlog budžeta za 2022. godinu kojim su planirani javni prihodi u iznosu od 1.516,8 milijardi dinara i rashodi od 1.717 milijardi dinara. Pred poslanicima bi ovaj predlog budžeta trebalo da se nađe 23. novembra, a projektovan rast BDP je 4,5 odsto, dok je planirani deficit tri odsto.

Kada je reč o kapitalnim ulaganjima predloženim budžetom biće izdvojeno 486 milijardi, a javni dug ne bi trebalo da premašuje 55,5 odsto. Ono što nas jos očekuje od naredne godine je povećanje penzija i plata. Povećanje penzija će biti po švajcarskoj formuli 5,5 odsto, a penzioneri će dobiti i jednokratnu pomoć od 20.000 dinara. Planirano je povećanje plata - za vojsku, zdravstvo, socijalne službe od osam odsto, a ostatak javnog sektora sedam odsto.

Minimalna zarada biće povećana za 9,4 odsto. Još jedna novina nas očekuje sledeće godine - smanjenje nameta na prihode od rada tako će smanjenje stope doprinosa PIO na teret poslodavca biti smanjena sa 11,5 bruto plate na 11 odsto. Novina je i povećanje neoporezivog dela zarade sa 18.300 na 19.300 dinara. Ministar finansija Siniša Mali ocenio je prošle sedmice da će to biti budžet za podizanje životnog standarda građana. Kako je rekao, budžet je razvojni, te dodao da se radi o rekordnom iznosu investicija.

Prof. dr Mališa Đukić, koji je redovni profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, gostujući na Euronews Srbija rekao da su tri elementa ključna u predlogu budžeta za narednu godinu.

"U okviru predloga budžeta koji treba da se nađe pred poslanicima izdvojio bih tri ključna elementa. Prvi je da se predviđa smanjenje deficita sa 4,7 ili 4,6 na tri odsto. Drugi važan element je ciljano smanjenje javnog duga. Javni dug bi trebalo da bude 58,2 na kraju ove godine, odnosno u toku naredne godine bi trebalo da bude spušten na 55,5 odsto. I treća važna stvar je održanje rekordno samih javnih investicija, tj. izdvajanja za kaitalne projekte koji su vrlo važan pokretač privredne aktivnosti", naveo je on.

Na pitanje koliko je oprezno skrojen ovaj budžet, sagovornik Euronews Srbija odgovara:

"U smislu odgovornosti i kredibiliteta predlog budžeta potvrđuje fiskalu politiku koja je odgovorna i koja ima na srednji rok za cilj smanjenje javnog duga u odnosu na BDP".

Osnovni parametar kod pripreme samog budžeta, kako je rekao, je projektovani privredni rast.

"Videli smo da je on u narednoj godini 4,5 odsto. Ocene svih relevantnih institucija su da je taj rast ostvariv", rekao je, te dodao:

"Možda će biti izmena i dopuna budžeta. To ćemo videti po usvajanju samog zakona. Ono što se ističe je rast zarada zaposlenih u javnom sektoru i penzija. To su svakako dobre vesti za sve one koji rade u javnom sektoru, jer povećavaju njihovu kupovnu moć".

Komentari (0)

Biznis