Biznis vesti

Puls srpske IT zajednice: Svaki treći programer zarađuje više od 2.000 evra, a svaki četvrti je završio srednju školu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2021

-

10:55

Puls srpske IT zajednice: Svaki treći programer zarađuje više od 2.000 evra, a svaki četvrti je završio srednju školu
Puls srpske IT zajednice: Svaki treći programer zarađuje više od 2.000 evra, a svaki četvrti je završio srednju školu - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Prosečan srpski programer ima između 27 i 35 godina, više od pet godina radnog iskustva, živi u Beogradu i radi za stranu IT kompaniju. To je pokazalo istraživanje "Puls srpske IT zajednice" koje je sproveo je sajt za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs, i realizovano je u periodu od jula do septembra. U istraživanju ispitano je 2.238 programera.

Podatak da su IT stručnjaci prvi na listi najplaćenijih zanimanja je već poznato, ali se postavlja pitanje koliko oni zaista zarađuju. Ovo istraživanje je pokazalo da prosečna plata programera ide preko 1.500 evra.

"Istraživanje je takođe pokazalo da veliki broj programera zarađuje i između 500 i 1.000 evra, što nam govori da je veliki broj programera na tržištu sa malim brojem godina relevantnog iskustva u ovoj industriji. Da u IT plate mogu biti i do pet puta više od prosečne plate u Srbiji pokazuju i podaci da čak 37 odsto ispitanika zarađuje više od 2.000 evra", kaže Marko Vučetić sa portala HelloWorld.

Starosna struktura ispitanika pokazuje da najviše angažovanih u IT sektoru ima između 27 i 35 godina i to skoro 40 odsto, nakon toga slede gotovo ujednačene kategorije od 36 do 44 godine, odnosno od 22 do 26 godina. Najmalobrojnija kategorija jesu ispitanici stariji od 55 godina.

U pogledu radnog iskustva, najveći broj njih se nalazi u kategoriji više od pet godina (47%), gotovo upola manje njih u kategoriji između dve i pet godine (23%), dok su preostali ili u kategoriji manje od dve godine radnog staža (17%) ili su bez radnog iskustva (13%).

"Oko polovine ispitanika je stacionirano u Beogradu, dok je 17 odsto njih u Novom Sadu, 8 odsto u Nišu i u Subotici 6 procenata, što pokazuje da su i dalje najveći IT centri Beograd i Novi Sad, ali ono što hrabri jeste da se gradovi poput Niša i Subotice pojavljuju na mapi IT tržišta i da se očekuje još veći broj programera u ovim gradovima", kaže Vučetić.

Čak 55 odsto programera radi za strane IT kompanije, a u pogledu zadovoljstva čak 82 odsto IT stručnjaka je zadovoljno svojim poslom dok je ostatak ispitanika nezadovoljno.

Svaki četvrti završio srednju školu

U prethodnoj godini jedna od najaktuelnijih tema bila je prekvalifikacija u IT oblast. Veliki broj kandidata imao je potrebu da promeni svoj posao i zbog uslova upravo potraži svoje zaposlenje u najrazvijenijoj industriji.

Da programeri ne moraju biti samo kandidati koji su završili fakultet pokazuje da je skoro četvrtina ispitanika završila srednju školu. Velika većina, 35 odsto njih je fakultetski obrazovano, 22 odsto njih ima diplomu s master studija, dok diplomu više škole ima 17 odsto ispitanika, a doktorske studije je završio jedan odsto ispitanika. Anketa je pokazala i da se za sticanje novih znanja i veština najviše koriste onlajn kursevi, zvanična dokumentacija, blogovi i forumi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis