Biznis vesti

U više od 30 opština u Srbiji živi više penzionera nego radnika - na listi i dve beogradske

Komentari

Autor: Zlatica Radović

30/11/2021

-

07:04

U više od 30 opština u Srbiji živi više penzionera nego radnika - na listi i dve beogradske
Tanjug/Dimitrije Nikolič, Dušan Aničić, Predsedništvo, profimedia - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolič, Dušan Aničić, Predsedništvo, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U više od 30 opština u Srbiji živi više penzionera nego radnika. Podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, pokazuju da su oni koji privređuju malobrojniji od onih koji primaju penzije u Lajkovcu, Osečini, Ljigu, Boljevcu, Knjaževcu, Kniću, Varvarinu, Svrljigu, Merošini, Doljevcu, Aleksincu, Beloj Palanci, Žagubici, Priboju, Novoj Varoši, Rekovcu, Sečnju, Plandištu...

Među lokalnim samoupravama u kojima su radnici "izgubili bitku" najviše je onih koje spadaju u kategoriju nerazvijenih opština, ali su među njima i gradovi poput Zaječara, ali i vojvođanske opštine Kula i Titel, kao i dve beogradske opštine - Rakovica i Mladenovac.

U Rakovici, koja je nekada bila poznata kao jedna od beogradskih opština sa najvećim brojem fabrika, u kojoj su bili nekadašnji giganti poput Industrije motora Rakovica, DMB, Rekorda i Livnice, sada je odnos 26.054 prema 22.035 za penzionere. Ovaj podatak poznavaoce prilika ne iznenađuje, jer su na mestu fabričkih hala u ovoj opštini u međuvremenu nikli tržni centri. Situacija u Mladenovcu je nešto povoljnija, jer ima 11.297 penzionera, što je za oko 100 više nego zaposlenih. 

Gde ima najviše penzionera?

Jedna od lokalnih samouprava sa najlošijim skorom je u Svrljigu, gde ima gotovo 1.300 penzionera više u odnosu na broj zaposlenih. Platu u ovoj opštini prima 2.993 stanovnika, a penziju 4.249. Predsednik opštine Miroslav Marković kaže da nema mnogo izgleda da će se u budućnosti stvari promeniti u korist radnika.

"Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 1.600 ljudi, a najviše je onih kojima fali još malo do penzije. Od toga je svega oko 300 ladih do 30 godina i još toliko ih otprilike ima u kategoriji od 30 do 50 godina. Svi ostali su uglavnom u godinama kada je teško naći posao", kaže Marković.

On ističe da najdirektniji uticaj ovakva struktura stanovništva ima na dom zdravlja, koji pokriva teritoriju od 500 kvadratnih kilometar u Svrljigu i još 38 sela u kojima po poslednjem popisu živi oko 14.000 ljudi.

"Zbog broja stanovnika nemamo pravo na službu hitne pomoći, a imamo staro stanovništvo i sela koja su razuđena i udaljena. U njima živi najveći broj starih, a njima je zdravstvena zaštita teško dostupna. Drugi problem je prevoz, koji teško organizujemo i uz subvencije, jer se prevoznicima ne isplati da imaju linije sa deset putnik", objašnjava predsednik opštine Svrljig.

On ističe da u ovoj lokalnoj samoupravi radi 50 ljudi, da ih još oko 100 ima u domu zdravlja i desetak u centru za socijalni rad, a da ostatak zaposlenih čine oni koji su angažovani u privatnim firmama koje su uglavnom iz tekstilne i drvno-prerađivačke industrije.

Na spisku opština u kojima ima više penzionera je i Lajkovac u kojem radi 3.034 stanovnika, a penziju prima 3.224 osobe. U LJigu je 3.259 penzionera, a 2.984 radnika, dok je u Boljevcu 2.418 zaposlenih, a penzionera za oko 500 više. 

U Aleksincu penzioneri sa 11.618 vode za 600, dok ih u Žitorađi ima 1.926, odnosno za 1.000 više nego radnika. Penzioneri su brojniji i u turističkim mestima poput Sremskih Karlovaca, Niške banje i Sokobanje.

profimedia

Među opštinama sa više penzionera nego radnika su i Sremski Karlovci

Broj penzionera se opasno primakao broju radnika i u Kladovu, Kučevu, Kosjeriću i Beloj Crkvi, ali je i dalje za nekoliko desetina radnika više nego korisnika penzija.

Ekonomista Saša Đogović kaže da je bilo očekivano da se ovo dogodi, jer stanovništvo postaje sve starije, mladi odlaze iz zemlje ili se sele u Novi Sad i Beograd. 

"Iseljavanjem mladih slabe ljudski resursi, jer ne možemo ekonomiju da baziramo na penzionerima. Već sada nemamo dovoljno radne snage, a to je najizraženije u sektorima građevinarstva i transporta. Država pokušava podsticajima da popravi demografsku sliku, ali to nije dovoljno", smatra Đogović.

Broj penzionera i broj zaposlenih u Srbiji pre 10 godina je bio gotovo izjednačen, bilo 1,6 miliona, penzionera, dok je broj zaposlenih bio veći za samo 169.000. I tada su ekonomsiti upozoravali da zaposleni neće moći da zarade dovoljno da bi podmirili potrebe Fonda PIO za isplatu penzija. Reformama koje su sprovedene u protekloj deceniji, kojima je produžen radni vek, ali i jačanjem ekonomije, statistika je značajno popravljena. Prema poslednjim podacima Republičkog fonda PIO iz juna ove godine, u Srbiji trenutno ima 1.673.119 penzionera i 2.747.172 radnika. 

Gledano po opštinama najviše penzionera, čak 59.068 živi na Novom Beogradu, dok ih u svih 17 opština u prestonici ima ukupno 290.756. Drugi grad po broju najstarijih stanovnika je Novi Sad sa 71.806.

Od 24 opštine u Crnoj Gori u 16 ima više penzionera

Situacija u Crnoj Gori je još nepovoljnija, pa u 16 crnogorskih opština, od ukupno 24, penzionera ima više nego radnika. U osam opština, nezaposleni su brojniji od zaposlenih, dok u tri opštine - Rožajama, Plavu i Gusinju - ima više i korisnika socijalne pomoći nego radnika. To pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat, Zavoda za zapošljavanje, Fonda PIO i Ministarstva finansija i socijalnog staranja, odnosno centara za socijalno staranje, koje su prenele Vjesti.

U 13 opština na severu zemlje živi 22.000 zaposlenih, što je 15 odsto ukupnog broja od 145.000 u Crnoj Gori, dok je na istom području evidentirano 25.000 nezaposlenih, odnosno 47 odsto ili skoro polovina ukupnog broja nezaposlenih.

U severnom regionu živi i 30 hiljada penzionera, što je 25 odsto od ukupnog broja, a socijalnu pomoć na u tom delu zemlje dobija 13.800 stanovnika, ili 52 odsto od ukupnog broja na nivou cele države.

profimedia

 

To, prema oceni lista, pokazuje da desetine miliona evra koje su proteklih decenije date za "regionalni razvoj nisu dale nikakve rezultate".

Prema ovim podacima, ekonomski najugroženiji su stanovnici Rožaja gde ima 2.400 radnika, 2.600 penzionera, 5.100 nezaposlenih i 5.100 korisnika socijalne pomoći, odnosno gde 2.400 zaposlenih radi za 12.800 ugroženih kategorija.

U Plavu i Gusinju, za koje Monstat i dalje vodi podatke o zaposlenima kao da je jedna opština, postoji 1.200 radnika, 1.500 penzionera, 2.800 nezaposlenih i 1.600 korisnika pomoći.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Mila

30.11.2021 14:15

Super nam je.....mladi odlaze iz zemlje.....posla sve manje.....preduzetnici treba da drze ljude od 60 god da rade bez obzira sto je ucinak nikakav

Biznis