Biznis vesti

Najskuplji na svetu više nije ni Hongkong, niti Pariz i Cirih, već grad koji se za godinu dana popeo pet mesta na listi

Komentari

Autor: Tanjug, Guardian

01/12/2021

-

21:53

Najskuplji na svetu više nije ni Hongkong, niti Pariz i Cirih, već grad koji se za godinu dana popeo pet mesta na listi
Najskuplji na svetu više nije ni Hongkong, niti Pariz i Cirih, već grad koji se za godinu dana popeo pet mesta na listi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tel Aviv je postao najskuplji grad na svetu za život, zbog ubrzanog rasta inflacije koji je podigao cene širokog spektra robe i usluga širom sveta u vreme pandemije koronavirusa.

Glavni grad Izraela popeo se na toj listi za pet mesta u poslednjih 12 meseci i preuzeo neslavnu titulu od Pariza, Hongkonga i Ciriha koji su prošle godine bili na čelu sistemu rangiranja istraživačke grupe Economist Intelligence Unit (EIU).

profimedia

Tel Aviv

Pariz ove godine deli drugo mesto sa Singapurom, a u prvih pet su i Cirih i Hongkong, prenosi Gardijan.

Twitter/AFC Ajax

Pariz

Na šestom mestu je Njujork, a slede Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka. Na listi se popeo i London, pa se tako sada nalazi na 17. mestu, Sidnej je na 14, a Melburn na 16. poziciji.

Pixabay.com

Cirih

Skok Tel Aviva uglavnom se povezuje sa jačanjem nacionalne valute šekela u odnosu na dolar, kao i zbog rasta cena transporta i saobraćaja. Tel Aviv je rangiran kao drugi najskuplji grad za alkoholne proizvode i transport.

profimedia

Hong Kong

Najjeftiniji grad na svetu je Damask, a slede prestonica Libije Tripoli i Uzbekistana, Taškent.

Napredovanje Tel Aviva na listi najskupljih gradova delimično je posledica jake nacionalne valute, šekela u odnosu na dolar, kao i povećanja cena transporta i namirnica.

Pixabay

Singapur

Taj grad je zauzeo je gornju trećinu tabele u svih 10 glavnih kategorija potrošnje EIU. Podaci o cenama 50.000 vrsta robe i usluga u 173 grada, prikupljeni u avgustu i septembru, pokazuju da su u proseku cene porasle za 3,5 odsto u lokalnoj valuti, što je najbrža stopa inflacije u poslednjih pet godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis