Biznis vesti

Vlahović: Inflacija u regionu se zahuktava, zavisiće od cena u svetu

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

13:16

Vlahović: Inflacija u regionu se zahuktava, zavisiće od cena u svetu
Vlahović: Inflacija u regionu se zahuktava, zavisiće od cena u svetu - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija se zahuktava u regionu i njeno kretanje zavisiće od cena stateških proizvoda u svetu, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović na međunarodnoj Konferenciji o ekonomiji "Montenegro 2021", u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Centralnoevropske inicijative.

Vlahović je rekao da je u svim državama regiona ostvaren rekordni budžetski deficit koji je bio najveći tamo gde je pomoć privredi i stanovništvu bila najizdašnija. On je ocenio da su pojedine države pomoć usmeravale preko institucija osnovanih sa idejom da finansiraju razvojne projekte, što po njegovom mišljenju nije imalo ekonomsko opravdanje, saopštila je PKCG.

"Visok trgovinski deficit svedoči o niskoj konkurentnosti i nedovoljnom udelu sektora razmenljivih dobara i diverzifikacije privredne strukture u svim zemljama", dodao je .

Bez jakog domaćeg privatnog sektora i povećanja domaćih investicija ne možemo dugoročno imati stabilnu ekonomsku strukturu, poručio je Vlahović. Ukazao je i na problem visoke nezaposlenosti mladih, nedovoljno razvijenog privatnog sektora, sive ekonomije i korupcije.

"Jedino jačanjem privatnog sektora možemo dobiti osnovu održive ekonomije", zaključio je Vlahović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis