Biznis vesti

Inicijativa udruženja privrednika - traže da za škole jezika ne važi obaveza izdavanja fiskalnih računa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/12/2021

-

12:58

Inicijativa udruženja privrednika - traže da za škole jezika ne važi obaveza izdavanja fiskalnih računa
Inicijativa udruženja privrednika - traže da za škole jezika ne važi obaveza izdavanja fiskalnih računa - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je zahtev Ministarstvu finansija da se šifra delatnosti 85.5 - ostalo obrazovanje izuzme uredbom od obaveze korišćenja fiskalnog uređaja, kao što je to učinjeno sa ostalim delatnostima iz grupe sa šifrom 85. Udruženje je u saopštenju navelo da je novim Zakonom o fiskalizaciji predviđeno da obavezu izdavanja fiskalnih računa ima i šifra delatnosti - ostalo obrazovanje, kao i da su pod tom šifrom registrovani subjekti koji se bave edukacijom kao što su škole jezika, škole web dizajna i slično, što je od izuzetnog značaja za društveni i ekonomski razvoj.

To udruženje smatra da je uvođenje fiskalnih uređaja ovoj vrsti delatnosti besmisleno iz razloga što se uplate već obavljaju virmanski uplatnicama, m-bankingom i e-bankingom.

Takođe, napominju da se edukacija često održava kod korisnika na raznim lokacijama, da se zbog korone često prelazi na onlajn bez fizičkog kontakta sa korisnicima, kao i da se u toj delatnosti prihoduje svega devet, deset meseci zbog raspusta.

Kako je navedeno, izdavanje fiskalnog računa u momentu koji se ne poklapa sa momentom prijema uplate uvodi u prekršaj i pravnu nesigurnost. Na primer, uplata legne preko računa danas u 10 sati, a evidentirana je sutradan kad se vidi na izvodu, što izlaže privrednika visokim kaznama.

Iz Udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije navode da su im se mnogi privrednici iz ove delatnosti javili sa obaveštenjem da će biti primorani da zatvore svoje legalno registrovane škole i pređu na crno tržište.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis