Biznis vesti

Mali: Trenutno nema potrebe za pomoć države u nabavci energenata, ali imamo dovoljno novca ako zatreba

Komentari

Autor: FoNet

16/12/2021

-

14:17

Mali: Trenutno nema potrebe za pomoć države u nabavci energenata, ali imamo dovoljno novca ako zatreba
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da trenutno nema potrebe za pomoć države u nabavci energenata, a da, ukoliko kriza potraje, ima dovoljno novca i za nabavku struje i gasa. On je rekao da je moguće da bude intervencija za uvoz energenata i da je na te zahteve Ministarstvo finansija spremno da reaguje.

"Potpuno smo stabilni, ako treba za uvoz, imamo dovoljno novca. Ako bude neophodno da reagujemo, da svako ima struju, mi ćemo pomoći, videćemo", izjavio je Mali novinarima posle skupa Američke privredne komore u hotelu Hajat.

Mali je na panelu AmCham rekao da je inflacija izazov za globalnu ekonomiju, a da je u Srbiji 75 odsto inflacije izazvano poskupljenjem energenata i hrane. On je napomenuo da je bazna inflacija u novembru bila 3 odsto što je u skladu sa očekivanjima.

"Kurs dinara se neće menjati, to je stav Vlade Srbije i Narodne banke, branićemo ga u kontroli inflacije. Kroz povećanje plata i penzija nastojimo da održimo nivo traženje, da ga ne pojede inflacija. Država će reagovati na krizu i pratiti svetske tokove i da će građani Srbije imati i struje i gasa, i to bez poskupljenja struje", rekao je ministar finansija.

Mali je izneo i globalnu prognozu da će se inflacija stabilizovati krajem drugog kvartala iduće godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis