Biznis vesti

Mihajlović: Sneg nije jedini problem, zbog lošeg planiranja i rukovođenja u EPS-u Srbija ne može da izvozi struju

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

11:50

Mihajlović: Sneg nije jedini problem, zbog lošeg planiranja i rukovođenja u EPS-u Srbija ne može da izvozi struju
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da sneg nije jedini uzrok problema u elektroenergedskom sektoru, već da je situacija sa smanjenom proizvodnjom električne energije posledica lošeg planiranja i rukovođenja u EPS-u Srbija, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je rekla da rukovodstvo "Elektroprivrede Srbije" nije adekvatno pripremilo kopove za zimu, a da je, istovremeno, davalo informacije da ima dovoljno uglja visokog kvaliteta.

Ocenila je da zbog toga Srbija nije više u situaciji da izvozi električnu energiju, te navela da je cena struje danas 420 evra za megavat čas, dok je u martu i aprilu ove godine bila 50 evra na tržištima u Evropi.

"Da je EPS na vreme pripremio kopove, imali bismo dovoljno električne energije za nas, a i za izvoz, pa bismo mogli da zaradimo, umesto što sada uvozimo struju. Očito postoje problemi u radu EPS-a. Mi smo u aprilu formirali Radnu grupu za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima i sve vreme od tada su nas ljudi iz EPS-a, direktori, i pisano i usmeno informisali da su kopovi spremni, da ima dovoljno uglja, da je kvalitet uglja zadovoljavajuć, a na kraju se ispostavilo da to nije tako", objasnila je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.

Dodala je da su rukovodioci EPS-a, prilikom obilaska Bloka B1, potvrdili njoj, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću, da kada remont ovog bloka bude gotov Srbija neće više uvoziti struju. Ona je rekla da su svi blokovi u Termoelektrani "Nikola Tesla" na mreži, ali da snaga nije na maksimalnom nivou.

Naglasila je da se država trudi da obezbedi sve što je potrebno kako bi energetski sektor funkcionisao, te podsetila da su ovom sektoru dosta naštetile poplave, bombardovanje i politika posle 2000. godine, kada su TE gašene, kako bi se uvozila struja.

Takođe, osvrnula se i na trenutnu situaciju i objasnila da sneg nije bio jedini uzrok problema.

"Situacija u TENT-u nije samo zbog snega, već i zbog činjenice da kopovi nisu bili spremni za zimu. Dobijali smo izveštaje u kojima se navodi da ima 1,3 miliona tona uglja na deponijama, ali o kvalitetu uglja nisu vodili računa", kazala je ona.

Mihajlovićeva je ponovila da će biti dovoljno energije i za domaćinstva i za privredu i da će građani imati dovoljno kako električne i toplotne energije, tako i gasa.

Ministarstvo i Vlada rade svakodnevno kako bi se obezbedilo dovoljno energije i za privredu i za građane, kazala je Mihajlović istučući da su za to potrebna neophodna sredstva i da je to skupa investicija.

Ocenila je da će sva zalaganja Vlade biti uzaludna ukoliko se ne sprovedu promene u EPS-u.

"Distributivni sektor će imati još problema, ali sada znamo koliko im je sredstava potrebno za modernizaciju i održavanje. Dok nisu bili odvojeni od EPS-a, nismo imali jasnu sliku o tome koliko se zaista novca odvaja za distributivnu mrežu", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis