Društvo

Smena četiri direktora u EPS - odgovorni za propuste koje su doveli do zastoja u TENT-u

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2021

-

15:39

Smena četiri direktora u EPS - odgovorni za propuste koje su doveli do zastoja u TENT-u
EPS - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Četiri direktora u JP "Elektroprivreda Srbije", od kojih su dvojica izvršni, danas će biti smenjena zbog sumnje da su direktno odgovorni za havariju na elektro-energetskom sistemu, potvrđeno je za Euronews Srbija u EPS.

Iz ovog preduzeća su saopštili da je posle analize događaja koji su doveli do zastoja rada blokova u TENT-u u noći između subote i nedelje, v.d. direktora Milorad Grčić, doneo odluku o smeni odgovornih u lancu proizvodnje uglja i električne energije.

"Zbog propusta u radu biće smenjeni Dejan Jevtić, izvršni direktor za proizvodnju uglja, Milan Mišković, direktor proizvodnje uglja u RB "Kolubara", Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije i Goran Lukić, direktor proizvodnje energije u ogranku TENT", saopšteno je iz EPS.

Oni navode da je do sada utvrđeno da je do problema došlo na više nivoa, da je u "Kolubari"  u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i  zamrznuo i sitiču da takav ugalj nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Navode da su ove greške dovele do zastoja u radu blokova i grejanja Obrenovca.

Milorad Grčić je rekao da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru "Elektroprivrede Srbije", ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu. Zbog svih nerazjašnjenih okolnosti koje su izazvale zastoj u sistemu, EPS će zatražiti pomoć u daljoj istrazi od MUP-a i bezbednosnih službi, kako ne bi došlo do eventualnih novih propusta ili namernih grešaka u radu.

Grčić se zahvalio svim radnicima koji danonoćno rade na ispravljanju ovih propusta i podizanju proizvodnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče na otvorenoj sednici Vlade Srbije da niko nije bio iznenađen što je pao sneg, ali da je "ono što nam se dogodilo u energetskom sektoru, blago rečeno, bio potpuni kolaps". On je poručio da će ljudi morati da snose posledice za greške, i pozvao je v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorada Grčića da "reaguje u skladu sa tim". 

Povodom odgovornosti za pad sistema više od 30 odsto energetskih kapaciteta, oglasila se i ministarka rudarstva i energetike,  Zorana Mihajlović. Ona je danas izjavila da je pitanje odgovornosti, strateškog planiranja i promene funkcionisanja u elektroenergetskom sektoru nešto o čemu će se raspravljati kada se završi kriza sa kojom se država bori.

"I dalje stojim iza toga da prvo treba da izađemo iz krize, koja je ozbiljna, a kada se sve završi, sva imena i prezimena, uključujući i moje, treba da se nađu u analizi, ali moramo da znamo šta se sve radilo prethodnih godina, zašto nemamo dovoljne količine kvalitetnog uglja. Cene električne energije na evropskim tržištima rastu svakodnevno i mnoge zemlje koriste svoje termokapacitete koje su držali u rezervi kako bi održali stabilnost. Mi, nažalost nismo uspeli da napravimo dobre planove, iako se oslanjamo na termokapacitete. Ali, ponavljam, o tome ćemo govoriti kad prođe kriza, jer ovo nije kraj“, rekla je Mihajlovićeva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija