Biznis vesti

Mali: Srpska privreda će imati najveći ekonomski rast u Evropi, cilj nam je da raste još brže

Komentari

Autor: FoNet

22/12/2021

-

11:39

Mali: Srpska privreda će imati najveći ekonomski rast u Evropi, cilj nam je da raste još brže
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će Srbija u 2020. i 2021. godini "kumulativno imati najveći ekonomski rast od svih zemalja u Evropi", što je rezultat rada svih građana Srbije, ali delimično i rezultat garantnih šema koje su implementirane. Mali je, obrazlažući predloge zakona u Skupštini Srbije, rekao da je od početka pandemije država reagovala brzo i efikasno sa ukupno više od osam milijardi evra da bi se ublažile negativne posledice pandemije.

On je rekao da je jedan program ekonomske pomoći realizovan 2020. godine, dva su realizovana ove godine, a deo tih programa je bila garantna šema koja je omogućila da država garantuje za kredite koje banke daju preduzećima.

"Iskoristili smo likvidnost koju je bankarski sektor imao da obezbedimo likvidnost za naša preduzeća. Kao rezultat toga, imate samo mali pad naše ekonomske aktivnosti prošle godine. Ove godine imaćemo rekordan rast od više od 7,4, do 7,5 odsto", rekao je Mali.

Subvencije za fiskalne kase za 50.000 firmi

Ministar finansija je izjavio i da je više od 50.000 firmi dobilo subvencije za nabavku fiskalnih kasa za prelazak na novi sistem e-fiskalizacije. Mali je rekao da je za to utrošena milijarda i po dinara i da je privrednicima na raspolaganju već više od 50 softvera. On je pozvao privrednike da se javljaju za novac koji država daje za prelazak na novu fiskalizaciju, a on se sastoji od 100 evra po uređaju i 100 evra po prodajnom mestu.

Mali je u Skupštini Srbije predstavio predloge zakona o tržištu kapitala, izmena zakona o e-fakturama i drugoj garantnoj šemi.

Uređuje se tržište kapitala

Zakon o tržištu kapitala, kao potpuno nov sistemski zakon, trebalo bi da doprinese stvaranju transparentnijeg i sigurnijeg tržista kapitala u Srbiji.

"Imamo visoke stope rasta i cilj nam je da nam privreda raste što brže, a to znači i veće plate i penzije, veći standard i više novca za ulaganje u kapitalne investicije a to je najsigurniji i jedini mogući održivi nacin rasta nase ekonomije. Ovaj zakon je važan, jer obezbeđuje kompanijama i državi jako tržište kapitala sa jakim instituicujama koje garantuju sigurnost ulaganja, a s druge strane i više instrumenata finansiranja rasta i razvoja, da ne zavise samo od bankarskih kredita, kao što je i u drugim razvijenim zemljama", pojasnio je Mali.

Kao važne je naveo četiri činjenice od kojih je prva to što on podrazumeva jačanje institucija koje regulišu tržište kapitala, što se pre svega odnosi na Komisiju za hartije od vrednosti i Centralni registar hartija od vrednosti.

"Drugo je to što se njime stvaraju uslovi da se povežemo sa Juroklirom, koji je najveći sistem na osnovu koga se trguje akcijama ili hartijama od vrednosti, a treće što se omogućava veći i širi dijapazon instrumenata koji će biti na raspolaganju privredi u smislu obezbeđivanja dodatnih izvora finansiranja", naveo je ministar.

Istakao je da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima što investitori zahtevaju da bi ulagali u našu zemlju, a takođe i da je usklađen sa normativima Evropske unije, što je prema rečima ministra Malog, jedan od reformskih ciljeva koje imamo sa MMF-om da bi dodatno podstakli rast naše ekonomije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis